BAZENUNS.RS

 

07. 03. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Izdavač "Kikindskih" da plati 70.000 dinara Danijelu Kulačinu

Viši sud u Beogradu delimično je usvojio tužbeni zahtev Danijela Kulačina i naložio izadavaču nedeljnika "Kikindske", firmi "Partizanska štampa" da Kulačinu isplati 70.000 dinara jer mu je tekstom "Nacoši na svim vojvođanskim frekvencijama" povređena čast i ugled.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Danijel Kulačin iz Novog Sada podneo je 4. februara 2015. godine tužbu protiv nedeljnika, navodeći da tekst urednika "Kikindskih" Željka Bodrožića obiluje neistinama i poluistinama.

Tekst je objavljen u decembru 2014. godine i posvećen je privatizaciji Radio Kikinde, a Kulačinova firma "Feedback Consulting & New Media production" iz Novog Sada jedina je 2014. uputila pismo o zainteresovanosti za kupovinu tog medija.

Kulačina je povredilo što ga je Bodrožić doveo u vezu sa organizacijom "Treća Srbija", potom što je napisao da je "jedan iz plejade bizarnih likova izmilelih nakon što je novosadski ogranak naci-pokreta Dveri odlučio da uđe u novosadsku vlast", i što je naveo da su on i supruga osnivači "fantomskih organizacija koje su dobile višemilionske iznose za razne projekte od Gradske uprave za kulturu, resora kojim (u Novom Sadu) upravlja upravo Treća Srbija".

Sud je ocenio da su u tekstu objavljene neistinite i nedopuštene informacije o Danijelu Kulačini "podobne" da povrede njegovu čast i ugled, kao i da se tekst, pored teme od interesa za javnost, bavi ličnošću tužioca na nepotreban i neprimeren način.

"Sporni tekst ne predstavlja deo objektivnog novinarskog izveštavanja, njime se insinuacije, nagađanja, pretpostavke i konstrukcije iznose kao činjenice i istovremeno iznose veoma ozbiljne optužbe na račun Udruženja građana Treća Srbija i pokreta Dveri i Kulačine samo zbog različitog političkog, odnosno ideološkog opredeljenja", naveo je Sud u obrazloženju presude.

Dodaje se da Sud ne spori pravo novinara da iznosi ocene o temama za koje postoji interes javnosti, kao što je privatizacija medija, ali da to treba uraditi objavljivanjem informacija koje su tačne i lišene uvredljivih komentara i vrednosnih sudova kojima nema mesta.

Prema mišljenju Suda, objavljene informacije predstavljaju napad na ljudsku čast tužioca, njegovo nipodaštavanje i osporavanje kako na privatnom tako i na u profesionalnom planu.

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar