BAZENUNS.RS

 

10. 04. 2014. TanjugKomentari (0)

Matić: Nema preokreta u istrazi o ubistvu Dade Vujasinović

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je danas da dosad prikupljeni dokazi nisu dovoljni za preokret u istrazi o ubistvu novinarke Radislave Dade Vujasinović i istakao da se mnogo očekuje od superveštačenja koje će uraditi Nacionalni forenzički insitut iz Haga.

Govoreći o nerasvetljenoj smrti Dade Vujasinović pre 20 godina, on je za TV B92 rekao da se treba "vratiti na početak i raditi od početka", zato će biti "veoma važno ono što dobijemo od holandskih stručnjaka, taj dokument treba da da pravce za buduću istragu i rad kad je reč i o tužilaštvu i o policiji". 


Matić je podsetio da je nekoliko institucija u inostranstvu odbilo saradnju pre nego što je Nacionalni forenzički insitut iz Haga potvrdio da može da uradi superveštačenje ubistva u balističkom i sudskomedicinskom delu.

Oni treba da daju "rezultate veštačenja i balističara, sveukupni pregled svega što je urađeno, i da izvuku zaključke o tome šta se zaista dogodilo" (8. aprila 1994, kad je novinarka magazina "Duga" Dada Vujasinović ubijena u svom stanu u Beogradu).
"Uporedo treba da budu saslušani i ključni svedoci", rekao je Matić i dodao da je porodica pre nekoliko godina tužilaštvu dostavila spisak osoba koje se mogu dovesti u vezu sa ubistvom, ali da ih tužilaštvo dosad nije saslušalo.

Povodom ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije,11. aprila 1999, Matić je rekao da se Komisija i dalje bavi slučajem, ali se ne meša u tužilački posao otkako su ove godine počele istražne radnje i privedeni prvi osumnjičeni. 

On je najavio da će članovi Komisije u završnom izveštaju dati "popis svih opstrukcija koje smo mogli da vidimo i da ih naslutimo". 

Ocenjujući da Komisija ima izuzetnu saradnju sa Bezbednosno informativnom agencijom, on je dodao da nije zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Vojno bezbednosnom agencijom.
"Čekamo da nova vlada imenuje novog direktora agencije i celog tog sektora, da počnemo ozbiljne razgovore oko toga na koji način ćemo dalje sarađivati. To se naročito odnosi na bombardovanje Beograda i ubistvo zaposlenih u RTS (1999)", rekao je Matić.

Na pitanje da li je formiranje Komisije "omogućilo Aleksandru Vučiću da napravi otklon za svoje političke greške", on je rekao da njihova uloga nema nikakve veze s tim, ali da povremeno koriste njegov uticaj i poziciju. 

Govoreći o napadima na novinare, on je ocenio da je "pitanje bezbednosti zaista dramatično".


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar