BAZENUNS.RS

 

04. 12. 2015. Beta Komentari (0)

Novinari, šta vas briga koga tužilaštvo saslušava?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je istakao da novinari i urednici, među kojima je i urednica RTS-a Olivera Kovačević, treba da prestanu da se mešaju u rad nadležnih državnih organa i da ne treba da komentarišu koga tužilaštvo saslušava.

"Šta vas briga koga tužilaštvo saslušava, političari nemaju prava glasa, a onaj ko sebe smatranovinarom sme da kaže šta hoće", rekao je Vulin za televiziju "Pink".

 

Vulin je reagovao na izjavu Olivere Kovačević datu listu "Kurir", koja je kazala da bi bilo razumno da su na informativni razgovor pozvani urednici i novinari Pinka kao i urednik Informera, a ne samo urednici Kurira.

 

Juče su u Upravi kriminalističke policije u Beogradu saslušani čelni ljudi lista "Kurir", vlasnik Aleksandar Rodić, glavni i odgovorni urednik Milan Lađević i odgovorni urednik Marija Kordić.

 

Vulin je ocenio da nije reč o sukobu novinara i politike, već da je to "sukob da li ćemo istrajati da institucije rade svoj posao".
"Stalno čekamo da institucije krenu nešto da rade, a kada poču nešto da rade, vi imate stalne napade i na političare i na institucije", istakao je Vulin.

 

On je upitao i gde su bili novinari, koji danas pričaju o cenzuri i zašto nisu reagovali kada je na dve godine zatvora osuđen osnivač listova Kurir i Glasa javnosti Radisav Rodić.

 

"Hoće li ovom zemljom da vladaju oni koji stvaraju afere, to mora da se završi u institucijama i to mora da važi za sve", poručio je Vulin.

 

I Srpska napredna stranka (SNS) optužila je juče urednicu RTS-a Oliveru Kovačević za "brutalno političko mešanje" u posao Tužilaštva i da "zastupa interese političke stranke" koja je hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir.

 

"Brutalno političko mešanje Olivere Kovačević, jednog od najmoćnijih urednika na RTS-u, u istražne radnje koje po nalogu Tužilaštva, a u skladu sa zakonima Srbije, preduzima policija, u najmanju ruku je skandalozno i pokazuje da je SNS bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa", navodi se u saopštenju SNS.

 

Ta partija je upitala i kolika je mesečna zarada Olivere Kovačević i koliko se "novca uzima od poreskih obveznika Srbije da bi ona zastupala interese političke stranke koja je i hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir".

 

Adria medija grupa saopštila je juče da su njeni urednici pozvani zbog navodnog izazivanja panike i nereda.

 

Juče je u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu stigla krivična prijava protiv bivšeg direktora lista "Kurir" Aleksandra Kornica kojom se tereti za krivično delo lažno prijavljivanje.

 

Krivičnu prijavu je osnovnom tužilaštvu prosledilo Više tužilaštvo u Beogradu koje je prethodno odbacilo Kornicevu krivičnu prijavu protiv Damira Dragića i glavnog i odgovornog urednika lista "Informer" Dragana J.Vučićevića, jer je utvrdilo da oni nisu izvršili krivična dela prinude, povrede slobode govora i javnog istupanja i krivičnog dela zloupotrebe poverenja.

 

Kornic je u prijavi opisao navodni sastanak u zemunskoj kafani sa Vučićevićem, Dragićem, kao i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom, a njegove navode u nedelju je objavio list "Kurir".


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar