BAZENUNS.RS

 

18. 12. 2015. B.C. DanasKomentari (0)

Novinari traže smenu, Gašić organizuje prijem

Grupa novinara najavila je juče nove proteste za ponedeljak 21. decembar sa zahtevom premijeru Aleksandru Vučiću da odmah razreši ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističkog postupka prema novinarki B92. U pozivu koji je potpisala grupa novinara, a kojem se priključio i NUNS, pozivaju se svi medijski radnici da održe proteste u Beogradu i Novom Sadu ispred najvažnijih institucija, u isto vreme - u 19 časova.

Bratislav Gašić

Bratislav Gašić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić javno je obećao 7. decembra da Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane, zbog prostačkog komentara upućenog novinarki Zlatiji Labović dan ranije. Od tog obećanja prošlo je deset dana, a premijer nije Skupštini Srbije uputio zahtev za razrešenje ministra odbrane, što bi trebalo da bude prvi korak u postupku Gašićeve smene. Uvereni da posle onakvog postupka Bratislava Gašića nema nikakvog opravdanja za odlaganje njegove smene i uvidevši da prvi protestni skup medijskih profesionalaca "Novinari ne kleče/Smena Gašića", održan 7. decembra, nije bio dovoljan, jer smo svedoci pokušaja da se Gašićev postupak opravda i relativizuje, a njegova smena odloži ili sasvim skine sa dnevnog reda, zakazujemo drugo protestno okupljanje", navodi se u pozivu novinara.

 

I dok javnost očekuje da Gašić bude smenjen zbog izjave da "voli novinarke koje lako kleknu", ministar odbrane zakazao je novogodišnji svečani prijem u Domu Garde, koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije tradicionalno organizuju svake godine. Domaćini će, kako se navodi na pozivnici, biti ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba LJubiša Diković.

 

Premijer je pre nekoliko dana rekao da će Gašić brzo biti smenjen, odnosno čim bude pronašao osobu koju će ga zameniti na tom mestu. Do tada, Gašić svakodnevno obavlja svoju dužnost kao ministar odbrane, a kako nam je rečeno u Ministarstvu to će činiti i kada bude razrešen kao "ministar u ostavci", odnosno sve dok neko zvanično ne bude imenovan na to mesto u vladi. Prekjuče je u Nišu, u kasarni "Knjaz Mihailo" održana zajednička sednica kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, na kojoj, je, kako su, kako je saopšteno, analizirani rezultati rada Vojske i Ministarstva u 2015.

 

Živković: Uvreda za građane


Lider Nove stranke Zoran Živković je ocenio da aktuelna vlast na najbrutalniji način vređa građane, jer još nije smenjen Bratislav Gašić. On je pozvao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da hitno imenuje novog ministra odbrane."Čoveka koga je sam osudio ne smenjuje, jer nema koga da postavi na njegovu funkciju. Ako stranka nema kadar da kandiduje za državne funkcije, onda lider treba da podnese ostavku". rekao je Živković novinarima u parlamentu i dodao da Gašić nije smenjen posle pada vojnog helikoptera, u kome je poginulo sedam osoba, kao ni posle uvredljive izjave upućene novinarki B92, nakon čega je njegovo smenjivanje bilo najavljeno. M. R. M.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar