BAZENUNS.RS

 

04. 02. 2019. NUNSKomentari (0)

NUNS osudio cenzorske namere u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje cenzorske namere Nadzornog odbora kragujevačke fabrike Zastava oružja, koji je 28. januara raspravljao o tome kako se uoči prethodnog vikenda u fabričkom krugu našlo nekoliko stotina primeraka dnevnog lista Danas.

Posebno zabrinjava nagoveštena mogućnost krivičnog gonjenja predsednika fabričkog sindikata zbog sumnje Nadzornog odbora i fabričke službe bezbednosti da je on glavni akter navodne „antirežimske radnje“.

 

NUNS podseća članove Nadzornog odbora pomenute firme da je sloboda informisanja u Srbiji zagarantovana Ustavom i zakonima, te da je cenzura zabranjena kako domaćim tako i međunarodnim propisima.

 

Zakon o javnom informisanju i medijima, u poglavlju Sloboda javnog informisanja, nedvosmisleno propisuje da se “ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija...”, kao i da se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava...”.

 

Niko, dakle, nema pravo da zabranjuje distribuciju medija koji su registrovani u skladu sa zakonom, kao što to jeste list Danas. 

 

Sindikat u fabrici Zastava oružje podelio je u petak 25. januara radnicima 200 primeraka svetosavskog broja lista Danas, kao što je to, kažu, rađeno i ranijih godina.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 4.02.2019.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar