BAZENUNS.RS

 

04. 04. 2014. NUNSKomentari (0)

NUNS traži da se javno objavi ko preti novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), povodom tužbe Luke Bojovića protiv novinarke Brankice Stanković, poziva policiju i Tužilaštvo da bezuslovno skinu oznaku tajnosti sa svih dokumenata koji se tiču pretnji autorki “Insajdera”, ali i drugim novinarima čija je bezbednost ugrožena.

Podsećamo da Brankica Stanković već petu godinu živi u agoniji koja se ovom tužbom pretvara u farsu. Zbog toga smatramo da ne postoji nikakav razlog da se javnost ne obavesti ko zapravo preti novinarima i da se prema njima ne preduzmu adekvatne mere.Knjiga “Insajder, moja priča” objavljena je pre više od šest meseci, a policija očigledno godinama zna ko pokušava da likvidira Brankicu Stanković. Uprkos tome, ugledna novinarka je i dalje talac kriminalaca i države nesposobne da se sa njima obračuna.

Nadležni organi, u suprotnom, prećutno priznaju da u Srbiji, danas, koja se hvali velikim dometima u borbi protiv organizovanog kriminala, samo novinarima koji profesionalno rade svoj posao ne mogu da osiguraju minimum bezbednosti.

Država u kojoj je “službena tajna” priprema ubistva jedne novinarke i koja već decenijama nije u stanju da pronađe i kazni ubice i nalogodavce ubistva troje novinara ne može se smatrati demokratskom. Ubistvo novinara je ubistvo slobodne reči, a pretnje novinarima, uključujući i ovakve besmislene tužbe, sve novinare i novinarstvo stavljaju pred streljački stroj. 

 

U Beogradu, 4. aprila 2014. 

Sekretarijat NUNS-a


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar