BAZENUNS.RS

 

22. 10. 2015. NUNSKomentari (0)

NUNS traži smenu načelnika Komunalne policije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traži smenu načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića zbog ugrožavanja prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama.

Na šetalištu kod kafića „Savanova“, juče, osobe u civilu koje su predstavljali kao komunalni policajci, preprečile su put novinarima KRIK-a, uzeli fotoaparat i mobilni telefon i obrisali snimke koje su novinari napravili dok su pokušavali da postave pitanje gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

 

Među osobama koje su novinaru oduzele fotoaparat bio je načelnik komunalne policije Nikola Ristić.
Ovo je drugi put da pripadnici Komunalne policije nasrću na novinare.

 

Podsećamo da su 25. septrembra komunalni policajci prekinuli intervju koji je snimala novinarska ekipa Istinomera. Tom prilikom, novinar i snimatelj Istinomera su zaustavljeni od strane komunalnih policajaca, legitimisani, a prema Draganu Kujundžiću i Dobrici Veselinoviću, uz neprimeren ton, primenjena je i fizička sila.

 

Zakonom o komunalnoj policiji, u članu 10. se kaže da „u svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica”.

 

U članu 22. istog zakona navodi se da komunalni policajac privremeno može da oduzme predmet koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga komunalne policije.
Potpuno je nejasno i nepojmljivo kako bi oduzimanje fotoaparata ili telefona uopšte moglo da bude u vezi sa „kršenjem propisa iz delokruga komunalne policije”, a brisanje nečijih snimaka ne spada u ovlašćenja ni jednog jedinog organa Republike Srbije.

 

Privremeno oduzete predmete, međutim, komunalni policajci, po ovom članu, „dužni su da predaju nadležnom organu ili da postupaju sa tim predmetima u skladu sa nalogom tog organa”.

 

Članovima 39. i 40. Zakona o komunalnoj policiji propisano je da komunalni policajac nosi službenu uniformu sa oznakama kada obavlja poslove, kao i da prilikom primene svojih ovlašćenja mora pokazati službenu legitimaciju.

 

Potpuno je jasno da su komunalni policajci, ako osobe koje su se predstavile tako zaista pripadaju ovoj službi, jer su bili u civil i nisu se legitimisali, prekršili Zakon o komunalnoj policiji za šta objektivnu odgovornost snosi načelnik Komunalne policije Beograda Nikola Ristić.

 

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 22. oktobar 2015


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar