BAZENUNS.RS

 

09. 12. 2015. rtv.rsKomentari (0)

Slučaj Gašić: Da li je moguća promena odnosa vlasti prema medijima?

Poverenica za zaštitu ravnopavnosti Brankica Janković i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović izjavili su za Radio-televiziju Vojvodine da bilo dobro kada bi ekspresna smena ministra odbrane Bratislava Gašića zbog sekstičke izjave označila prekretnicu u odnosu predstavnika vlasti prema medijima i položaju žena u društvu.

"Volela bih da ovaj slučaj bude prekretnica u društvu u odnosu i prema medijima i prema ženama. Verujem da će svi nosioci javnih funkcija ubuduće voditi računa o javno izgovorenoj reči", kazala je poverenica u emisiji "Pravi ugao" RTV-a. Predsednik NUNS-a, međutim, nije optimista u tom pogledu: "Plašim se da ova vlast nema kapaciteta da shvati medije kao deo demokratskog procesa. To pokazuje i obrazloženje koje predstavlja žal premijera za ministrom odbrane kojem se, eto, omakla jedna rečenica

 

Brankica Janković smatra da se ministar Gašić iskreno kaje za svoj postupak prema novinarki TV B92, ali da to ipak ne opravdava njegov postupak koji je ocenila aspolutno neprimerenim i uvredljivim za žene. "Protest novinara razumela sam kao skup podrške koleginici. Smatram da je svima potrebno više profesionalizma, ali i da je reakcija premijera bila adekvatna", kazala je ona.

 

Vukašin Obradović ocenjuje da će ovaj slučaj imati efekta samo ako iz njega izvuku pouke i novinari i političari, koji, kako kaže, treba da rade svoj posao.

 

"Poštujem stav medija koji ne prihvataju bojkot kao način odnosa prema politčara, ali smatram da je uvredljivo što su novinari pristali da odu na današnju konferenciju ministra koji im nije dozvolio da mu postavljaju pitanja. To je još jedna manipulacija novinarima. Na žalost, tome smo i mi doprineli jer na javnoj sceni je primetno da smo izgubili osnovno pravo - da pitamo", istakao je on.

 

On je kazao da je protestni skup novinara održan zbog ponižavanja novinara, te ocenio da je ministrov istup posledica generalnog odnosa prema novinarstvu, te da nije zadovoljan obrazloženjem premijera koji je najavio smenu ministra. Ocenio je i da je nedopustivo intimiziranje političara sa novinarima, te da je neophodna profesionalna distanca. Komentarišući izjavu ministra kulture i javnog infromisanja Ivana Tasovca da ne razume protest novinara nakon najave premijera da će Gašić biti smenjen, Obradović je rekao da nije prvi put da resorni ministar ne razume medije.

 

Poverenica je ukazala i da je previše nasilja i vulgarnosti na celoj našoj javnoj sceni. Ona je podsetila i na uvredljive plakate koji su se ovih dana pojavili sa vulgarnim komentarima na račun narodne poslanice Aleksandre Jerkov. "To takođe govori o odnosu prema ženama. Mnogo neprimerenih stvari dozvoljeno je u toj političkoj areni. Mi smo reagovali i na te plakate i smatram da to treba da se reši. Treba što pre otkriti ko je to štampao", istakla je ona.

 

Predsednik NUNS-a ukazao je da i sami novinari snose veliku odgovornost za položaj u kojem su se našli. On je dodao i da ni jedna vlast u Srbiji od 2000. godine do danas nije gledala na medije kao na deo demokratskog procesa, već kao na sredstvo da se postignu neki njihovi kratkoročni ili dugoročni ciljevi.

 

"Na to smo, na žalost, sami pristali. Mediji snose dobar deo odgovornosti za seksističku atmosefru u društvu. Pogledajte novine i videćete kakav tretman žene u njima imaju", rekao je on.

 

Obradović je ocenio da je i na prethodne afere koje su se vezivale sa ministra Gašića, kao što su rušenje helikoptera i, prijava zaštitnika građana zbog uskraćivanja informacija o incidentu na Paradi ponosa, bila neophodna reakcija vlasti.

 

"Mi smo na to upozoravali, ali nije bilo odjeka. Ovde postoji konstantan problem da vlast medije uporno gura u politički tabor, ovaj ili onaj. Mi ne želimo da budeme ni uz vlast ni uz opoziciju, već da nam se dozvoli da radimo svoj posao i da se otvori prostor za kritički dijalog. Ne želimo da nas svrstavaju tamo gde ne pripadamo, ali namera vlasti je da političkim etiketiranjem novinare denunciraju pred građanima", istakao je on.

 

Međutim, kao je dodao, tome doprinose i novinari koji su se dobrovoljno svrstali u određene političke kolone.

 

Brankica Janković ukazala je da je nasilje nad ženama gorući problem i da su neophodne zakonske izmene kojima bi se policiji dala veća ovlašćenja u takvim situacijama i omogućilo da se nasilnik izmešta iz kuće, a ne žena.

 

"Ovo pitanje mora da se rešava najurgentnije i da se usklade svi propisi i da usledi adekvatna reakcija svih organa, kako više ni jedna žena ne bi bila žrtva nasilja zbog propusta sistema", navela je ona.

 

Smatra da bi bilo pozitivno da se na čelu Ministarstav odbrane nađe žena, ali je to, kaka je dodala, odluka koju donosi Vlada.

 

Prema rečima Obradovića, postavljanje žene na čelo ovog resora bio bi dobar gest koji bi bar formalno pomogao poboljšanju položaja žena.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar