BAZENUNS.RS

 

20. 09. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Jorgovanka Tabaković: Tekst u Blicu najteža uvreda koju sam doživela

U Višem sudu u Beogradu danas je suđenje po tužbi Narodne banke Srbije (NBS) i guvernerke Jorgovanke Tabaković protiv dnevnog lista "Blic" nastavljeno svedočenjem Jorgovanke Tabaković.

Foto: Madija centar

Foto: Madija centar

NBS i guvernerka tužili su Izdavačko preduzeće "Ringier Axel Springer", nekadašnjeg zamenika glavnog i odgovornog urednika lista "Blic" Svetomira Marjanovića i novinarku tog dnevnika Željku Jevtić zbog teksta "Skandalozna naredba guvernerke: Zaposlite ih, pa neka su nestručni!". Jorgovanka Tabaković na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti traži milion dinara.

 

Jorgovanka Tabaković je na današnjem ročištu rekla da je taj tekst najteža uvreda koju je doživela u Srbiji od kada se bavi javnim poslom, od 1992. godine i da je "duboko uticala" na njen lični integritet i dostojanstvo.

U tekstu, objavljenom 13. decembra 2014. godine navodi se da je Jorgovanka Tabaković zapošljavala u NBS tako što je izdavala naređenja kadrovskoj službi sa svog mejla ko mora dobiti radno mesto, kao i da se posebno angažovala u slučajevima u kojima su stručne službe slale odgovor da je reč o nekvalifikovanim pojedincima.

"Medjutim, nakon stava stručnih službi, od guvernerke bi stigao mejl da se ta osoba mora zaposliti. U prvo vreme Tabakovićeva svoj angažman putem mejla nije ni krila. Medjutim, u trenutku kada je njena 'nesmotrenost' postala javna tajna unutar NBS - pao je sistem", piše u tekstu i navodi se da nije bilo ne samo poslovnih podataka već su jednostavno iz kompjutera i sa mejlova izbrisani i privatni sadržaji.

Jorgovanka Tabaković je rekla da je kao javna ličnost spremna da je kritikuju i da sa zadovoljstvom čita kritičke tekstove, kao i da su i ona i NBS otvoreni za sve primedbe i sugestije.

"Linija između kritike i uvrede teško je odrediva, ali je ta granica u ovom tekstu pređena i zato sama odlučila da se obratim sudu", rekla je Jorgovanka Tabaković, dodavši da je na odluku da podnese tužbu uticala i molba njene starije ćerke (36) da to uradi.

Ona je navela da su navodi u tekstu neistiniti i da niko u NBS, od kada je ona na njenom čelu, nije zaposlen mimo zakona i pravila, kao i da nije tačno da je naredila "hakerski napad u elektronski sistem NBS", već da se desila tehnička omaška i da su svi podaci i mejlovi vraćeni jer su odmah angažovani stručnjaci Tužilštva za visokotehnološki kriminal, kao i da se ti podaci i sada nalaze na serveru NBS.

Jorgovanka Tabaković je rekla da je taj tekst "incident" jer je njena saradnja sa "Blicom" pre i posle toga bila korektna.

Na pitanje sudije da li je imala neke neprijatnosti zbog teksta, Jorgovanka Tabaković je rekla da je nekim ljudima morala da se pravda da to nije uradila, da je neka prijateljstva morala i da prekine, a neka je dovela na "ivicu".

Kako je navela, njena deca (dve ćerke i sin) su inače pod pritiskom zbog posla kojim se bavi, ali da su se tada susretali i sa zajedljivim komentarima, na primer "nisam stručan ali me tvoja mama može zaposliti".

Jorgovanka Tabaković se tokom davanja iskaza dva-tri puta rasplakala i to kada je govorila o svojoj prodici.

Sledeće ročište zakazano je za 6. decembar kada iskaz treba da daju tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, penzionerka NBS Bojana Matić i zaposlena u NBS Bojana Milošević.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar