BAZENUNS.RS

 

30. 11. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Obradović: Informer objavljivao neistine i uvrede

Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu da su brojne neistine o njemu iznete u dva teksta objavljena prošle godine u listu Informer čiji je glavni urednik Dragan J. Vučićević.

Tekstovi su objavljeni pošto je NUNS pozvao javne ličnosti na bojkot Informera zbog hajke koju je taj tabloid vodio protiv portala KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

 

Obradović, koji je zbog tih tekstova tužio Vučićevića i Informer za nanošenje duševne boli, rekao je da ostaje pri navodima tužbe.

U Vučićevićevoj kolumuni objavljenoj 19. marta, kao i tekstu od 20. marta 2016. se navodi da je Obradović tražio od EU da srpskim vlastima narede da zabrane Informer i da je obavljao "sumnjive finansijske transakcije".

 

Navedeno je i da je Obradović, u ime NUNS-a, objavio fašistički proglas u kome poziva na uništenje Informera. 

 

Obradović je rekao i da su u navedenom tekstu, kao i u Vučićevićevoj kolumni, iznete neistine i primitivne uvrede na njegov račun kojima je, kako je naveo, doveden u pitanje njegov lični i profesionalni integritet.

 

Prema njegovim rečima, tvrdnjama da radi "u interesu Šiptara" bila mu je ugrožena i bezbednost.

 

Obradović je objasnio da NUNS nikada nije tražio zabranu Informera, kako je bilo navedeno u tom listu, dodavši da se to može videti i iz saopštenja NUNS-a.

On je naveo i da NUNS nikada nije pozivao na ekonomsko uništenje Informera.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije je u saopštenju apelovalo na javne ličnosti i novinare da ne daju izjave za Infomer, zbog kršenja etičkih i profesionalnih normi novinarstva, a ne na čitaoce da ne kupuju ovaj tabloid.

Obradović naglašava da saopštenja NUNS-a ne predstavljaju stav pojedinca, već Izvršnog odbora čiji se članovi izašnjavaju o njegovoj sadržini.

 

"Smatrali smo da Informer krši etički kodeks novinara koji je zvanični akt donesen od reprezentativnih novinarskih udruženja i asocijacija", rekao je on naglašavajući da se i sam složio sa sadržinom saopštenja.

 

Dodao je i da je jedna od misija NUNS-a zalaganje za poštovanje etičkog kodeksa novinara, profesionalnih standarda i Zakona o javnom informisanju.

 

Obradović je rekao i da su u tekstovima Informera navedene najprimitivnije i najvulgarnije uvrede  koje iz pristojnosti ne bi ponavljao na sudu.

Napomenuo je da je da se u navedenom tekstu spominje i optužba o sumnjivim finansijskim transakcijama kao i "saradnja sa Šiptarima" i da su takve tvrdnje kod jednog broja ljudi stvorile privid da radi u interesu Albanaca. Obradović živi u Vranju, na jugu Srbije u blizini Bujanovca i Preševa.

 

Na pitanje sudije da li je imao problema zbog toga, naglasio je da je imao probleme verbalne prirode, ali ne i fizičke napade.

 

Vukašin Obradović navodi da nikada nije dobio nijednu prijavu zbog sumnjivih finansijskih transakcija i da se to može lako proveriti.

 

Vučićević će, po odluci suda, biti saslušan 16. aprila 2018. godine.

 

Obradović je tužbu podneo 30. marta prošle godine.

 


Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar