BAZENUNS.RS

 

01. 03. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Odbijena tužba Vukašina Obradovića protiv TV Pink

Viši sud u Beogradu odbacio je tužbu bivšeg predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića protiv TV Pink, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika te televizije Željka Mitrovića i urednika informativnog programa te televizije Gorana Gmitrića.

Foto: Medija Centar

Foto: Medija Centar

Obradović je tužio TV Pink, Mitrovića i Gmitrića za povredu časti i ugleda jer je TV Pink 25. januara 2016. godine prenela Mitrovićevo otvoreno pismo u kome se iznosi niz neistinitih informacija i uvreda. Pismo je više puta emitovano tog, kao i sledećeg dana.

Mitrović je u pismu naveo da je Obradović najpre prihvatio pa zatim odbio učešće u emisiji "Teška reč", da mu je Obradović slao SMS poruke u pijanom stanju, da pokušava da TV Pink oduzme pravo na prikazivanje dokumentarnog programa o društvenim devijacijama. 

Sud je u obrazloženju naveo da sporni navodi u pismu jesu prouzrokovali "određena negativna osećanja" kod Obradovića, ali da je "priroda" tih navoda takva da "nisu prouzrokovali povredu časti i ugleda".

Informacije objavljene u otvorenom pismu da je "Obradović prvo pristao da učestvuje u emisiji 'Teška reč', koja se emituje na TV Pink a zatim odustao", da je kao razlog neučestvovanja u SMS poruci naveo da Mitrović misli da je Obradović "nedovoljno inteligentan", da Obradović "pokušava da TV Pink oduzme pravo na prikazivanje dokumentarnog programa o društvenim devijacijama" nisu podobne da povrede čast i ugled, piše u obrazloženju presude. 

Prema mišljenju suda, u konkretnom slučaju radi se o "interpretaciji, odnosno mišljenju" Mitrovića koje je stekao u komunikaciji sa Obradovićem. 

Sud je ocenio da navodi iz pisma: "PS. Molim te Vukašine da mi sledeći put ponoćnu poruku pošalješ u treznom stanju" nemaju "lezionu sposobnost", odnosno nisu podobni da povrede čast i ugled tužioca. 

Izraz "u treznom stanju" iznet je u "kontekstu jednog određenog događaja" i taj izraz je širi pojam od izraza "pijan" ili "alkoholisan" i obuhvata veći raspon stanja u kome se jedno lice može nalaziti, utvrdio je sud. 

Obradović je najavio da će se žaliti na presudu.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar