BAZENUNS.RS

 

17. 04. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Počelo suđenje po tužbi poslanika Rističeviča protiv Danice Popović

Suđenje po tužbi poslanika vladajuće koalicije i predsednika Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića protiv profesorke Ekonomskog fakulteta i kolumnistkinje NIN-a Danice Popović počelo je danas u Višem sudu u Beogradu saslušanjem Rističevića i Danice Popović.

Rističević je podneo tužbu zbog kolumne Danice Popović pod naslovom "Rističevića za ombudsmana", objavljenog u NIN-u 22. decembra 2016, a zbog povrede časti i ugleda traži odštetu od 300.000 dinara.

On smatra da je u tekstu predstavljen u "krajnje uvredljivom tonu, punom sarkazma i cinizma, sa tvrdnjom da je umešan u 'nerešenu aferu', te da je vlasnik firmi u kojima je završio kukuruz iz državnih rezervi".

Rističević je rekao da je tekst Danice Popović pisan "bez ikakvog utemeljenja" i da je u njemu predstavljen kao kriminalac.

"Tekst može biti ironičan, maliciozan, ali mora da bude zasnovan na činjenicama", rekao je Rističević i dodao da nikad na svoje ime nije imao dve firme, niti milionske dugove na ime poreza, kao i da nije povezan sa Direkcijom za imovinu, kako se to navodi u tekstu.

On je kazao da je bio prilično uznemiren kada je pročitao tekst, da mu je "kuvalo nešto i stomaku" i dovodilo ga "do granice bola".

Prema njegovim rečima, ni danas mu nije prijatno zbog teksta, jer se i dalje šeruje po društvenim mrežama.

Na pitanje advokata Danice Popović da li je njegova supruga imala dve firme, Rističević je kazao da jeste i da ih je prodala, ali da on ništa ne zna o tome.

"Nisam bio menadžer, nisam bio zaposlen u tim firmama, nisam trgovao nikakvim uticajem", rekao je Rističević.

Danica Popović je rekla da je tekstom htela da se obrati Aleksandru Vučiću i predloži mu da za novog zaštitnka građana izabere Marjana Rističevića ili Milanku Karić za čijim je suprugom Bogoljubom Karićem u to vreme bila raspisana poternica.

"Htela da pokažem dokle se spustila Srbija i gde ide, a naslovom da privučem pažnju. Tekst je pisan ironično", rekla je Danica Popović i dodala da je kao izvor koristila tekstove iz "Blica" koji su Rističevića povezivali sa malverzacijama sa kukuruzom.

Citirala je presudu Višeg suda koji je odbio tužbu Rističevića protiv TV B92 zbog prilog o toj temi.

Sledeće ročište zakazano je za 16. oktobar, kada treba da bude saslušan glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar