BAZENUNS.RS

 

30. 10. 2015. MCOnline Redakcija http://www.media.ba/Komentari (0)

Reporta: Sigurnosna aplikacija za novinare koji izvještavaju iz opasnih zona

Prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), proteklih nekoliko godina predstavlja najopasniji period za novinare u novijoj historiji. Sve veći broj slobodnih novinara prati sukobe i izvještava iz opasnih područja bez gotovo ikakve podrške ili zaštite. Međutim, razvoj tehnologije, te snaga mobilnih uređaja, koji su danas neophodan alat u rukama novinara, mogu dati doprinos smanjenju rizika i opasnosti prilikom izvještavanja.

 

International Women’s Media

Foundation (IWMF), razvila je sigurnosnu aplikaciju za novinare pod nazivom Reporta, koja jednim pritiskom na taster može signalizirati hitan slučaj ili poslati poziv u pomoć. Razvoj aplikacije je finansiran od strane Howard G. Buffett Foundation granta, u partnerstvu sa Međunarodnim centrom za novinare (ICFJ) i organizacijom Global Journalist Security (GJS).


Aplikaciju, koja je dostupna za besplatno preuzimanje za Android i iOS uređaje, karatkterišu tri funkcije:

automatski i prilagodljivi "check-in" sistem koji omogućava novinarima da budu u stalnom kontaktu sa urednicima, bliskim suradnicima ili članovima obitelji,
mogućnost signaliziranja potencijalne opasnosti, te
SOS taster, u slučaju hitnih intervencija.

 

 

 

Reporta omogućava i kreiranje i filtriranje kontakata koji će primati obavještenja o lokaciji novinara i potencijalnim opasnostima. Kontakti su podijeljeni u tri skupine, odnosno tri tzv. "kruga", od kojih svaki ima različite stepene vidljivosti.

 

Privatni krug namijenjen je za urednike u redakcijama, bliske suradnike i članove obitelji, potom javni krug, za organizacije poput Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), dok je društveni krug namijenjen za Facebook i Twitter kontakte.

 

Reporta je dostupna na šest jezika (engleski, francuski, španjolski, turski, arapski i hebrejski), a sva komunikacija koja prolazi kroz aplikaciju enkriptovana je od početka do kraja.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar