BAZENUNS.RS

 

27. 04. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Saslušani Nebojša Stefanović i Vesna Pešić zbog tužbe za uvredu

Glavna rasprava na suđenju po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv sociološkinje Vesne Pešić zbog teksta "Dosoljavanje" na portalu Peščanik počelo je danas saslušanjem tužioca i tužene, koja je rekla da njena namera nije bila da ga uvredi kao privatnu ličnost.

Foto: Medija centar

Foto: Medija centar

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, urednice portala Peščanik Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i taj portal zbog teksta "Dosoljavanje" iz 14. maja 2016. godine u kojem je Vesna Pešić napisala da je glupa Stefanovićeva izjava da policija nije mogla da reaguje na nezakonito rušenje u Hercegovačkoj ulici zato što bi sebe dovela u opasnost od pokidanih električnih kablova.

Ministar je na saslušanju rekao da je za tekst saznao od nekog od svojih kolega i da je taj tekst preneo "Blic", kao i da je u nekim delovima teksta bila jasna namera da on bude uvređen kao ličnost.

"Nisam protiv kritike. Da je to tekst koji kritikuje moj rad, na to bih odgovorio u medijima, ovo je bila uvreda u kojoj vas neko naziva glupim i kaže da je vaša glupost nenadmašna. Na to je teško odogovoriti", rekao je Stefanović i dodao da je kao funkcioner spreman da trpi kritike, ali ne i uvrede.

On je kazao da se opredelio da podnese tužbu zbog iznošenja ličnih kvalifikacija, jer je to uticalo i na njegovu porodicu, a i svima je smetalo što mediji bez ikakve provere objavljuju nešto uvredljivo.

"Iznošenjem ovakvih uvreda na javni način, povređen je moj ugled, jer ovaj tekst čita veliki broj ljudi", rekao je Stefanović, čiji advokat nije bio saglasan sa tim da on odgovori na pitanje kolika je poseta tom portalu. Na pitanje da li čita "Peščanik" rekao je: "Retko, ponekad, retko. Ne često".

Na pitanje na osnovu čega je smatra da nije reč o političkoj kritici, Stefanović je rekao da je u tekstu video rečenice u kojima piše da je glupost ministra Stefanovića nenadmašiva, što ne smatra kritikom, već ličnom uvredom.

Odbrana Vesne Pešić želela je da postavlja pitanja u vezi sa slučajem Savamala, koji je prethodio tekstu, pa samim tim i izjava Stefanovića o tom slučaju koju Pešić, prema svojim rečima kritikuje u tekstu, ali sud to nije odobrio.

Stefanović je jedino odgovorio da policijom ne upravlja ministar unutrašnjih poslova, već direktor policije i da njegova tužba nema nikakve veze sa slučajem Savamala. On je kazao i da se u tužbi nije bavio razlozima za objavljivanje teksta, već uvredama iznetim u tekstu.

Na pitanje da li misli da neko zaista smatra da je on glup, Stefanović je rekao da je predmet njegove tužbe autorka teksta i da on reaguje na ono što autor teksta iznosi, da on ne zna da li je autorka imala razloga ili ne da reaguje na njegovu izjavu o Savamali, ali da nije bilo potrebe da ga naziva glupim.

Odbrana Vesne Pešić je tvrdila da je reč o političkom slučaju i postavilo Stefanoviću pitanja da li je tužio predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kada ga je u intervjuu nazvao "kretenom", ali sud nije odobrio to pitanje.

Vesna Pešić rekla je da je tekst napisala zbog izjave ministra Stefanovića o slučaju Savamala, odnosno da policija nije mogla da reaguje jer bi se izložila opasnosti zbog strujnih kablova i da je ona smatrala "izuzetno glupim da ministar policije to kaže".

Ona je kazala da njena namera nije bila da ga na ličnoj osnovi uvredi, već da kritikuje njegov rad, pa je reč glup iskoristila kao zamenu za neodgovoran.

"Reči koje sam pisala, kao i u običnom govoru - 'nemoj da se ponašaš glupo', znači nemoj da se ponašaš neodgovorno. Inače se tako kaže, a ne misli se na njegovu inteligenciju, već da nije dobro postupio", rekla je Vesna Pešić.

Ona je kazala da dok Stefanović obavlja funkciju ministra on ne može da u javnosti bude običan građanin, već to može samo sa svojom porodicom, te da ona ne može da kritikuje građanina ili Stefanovića lično, već njega samo kao ministra.

Stefanović je pitao Vesnu Pešić da li smatra da se izraz glup od sada može koristiti kao sinonim za neodgovoran, na šta je ona rekla da misli da može, jer je juče čula poslanika Srpske napredne stranke (iz koje je i Stefanović) da govori da opozicija "govori gluposti" i da je predsednik Srbije (i SNS) Aleksandar Vučić nedavno rekao da su građani koji protestuju u Nišu tupavi, što je prema njenim rečima gore nego glupi.

Naredno suđenje zakazano je za 31. maj.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar