BAZENUNS.RS

 

14. 09. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Sudenje Vrbaški protiv RTV-a i novinara odloženo za februar 2018. godine

Početak suđenja po tužbi vlasnika firme SCOM iz Feketića Vladimira Vrbaškog protiv Radio-televizije Vojvodina, nekadašnje glavne i odgovorne urednice informativnog programa i novinara odložen je danas za 28. februar sledeće godine, jer se u Višem sudu u Beogradu nisu pojavili tužilac i jedan od optuženih.

Foto: Beta

Foto: Beta

Advokat tužioca Jasmin Kuralić obavestio je sud da je Vrbaški bolestan i priložio potvrdu lekara. Na sudu se nije pojavila ni optužena urednica informativnog programa Marijana Jović Lainović.

 

Vrbaški je tužio RTV,  Marijanu Jović Lainović i novinara Predraga Ćurčiju za povredu ugleda i duševni bol i zatražio obeštećenje od 10 miliona dinara.

 

Vrabški je je podneo tužbu zbog priloga emitovnog 14. maja 2016.  u "Vojvođanskom dnevniku" na RTV o stanarima objekata bivše Prve uprave u Gakovu koji su danima bili bez struje. U prilogu se kaže da je Vrbaški vlasnik tih stanova.

 

U tom prilogu, kako se navodi u tužbi, Ćurčija je rekao: "Gospodinu Vrbaškom, vlasniku firme SCOM iz Feketića, novom vlasniku ovih stanova, ostavili smo poruku u Trećoj upravi u Gakovu da odgovori na pitanja šta će biti sa stanarima u ovom naselju. Međutim, do danas nam se nije javio. On je, inače, poznat po tome što je u ataru Gakova njegova firma uzurpirala više od 2.500 hektara državnih oranica. Odgovor i dalje čekamo".

 

Vrbaški je naveo da je tom izjavom označen kao kriminalac i da to "šteti njegovom ugledu i pričinjava duševnu bol" i ima "negativan uticaj na poslovnu delatnost privrednih društava kojih je vlasnik ili suvlasnik".

 

U odgovoru na tužbu Ćurčija je naveo da izjave u prilogu nisu njegovi proizvoljni navodi dati bez prethodne provere primerene okolnostima i da Vrbaški koristi sud kao sredstvo odmazde kojim pokušava da ekonomski iscrpi tužene koji istražuju teme od javnog interesa.

 

Na sledećem ročištu treba da budu saslušani Vrbaški i tuženi, kao i pregledan snimak priloga.

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar