BAZENUNS.RS

 

17. 01. 2019. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Suđenje odloženo zbog posete Putina

Početak suđenja po jednoj od četiri tužbe ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) danas je opet odložen jer se Popović nije pojavio u Višem sudu u Beogradu, a njegov izostanak opravdan je obavezama zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina.

Popović je sprečen da dođe zbog posete Putina, rekao je njegov zastupnik, a sud je novo ročište zakazao za 8. april. 

 

Popović je tužio KRIK zbog teksta "Popović 'visokorizičan' za ofšor agenciju", u kojoj piše da poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali i da je u izveštaju advokatske kancelarije "Appleby", koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika. 

 

Tekst je napisan na osnovu mejlova i dokumentacije procurile iz te kancelarije, u okviru međunarodnog novinarskog projekta "Rajski papiri", u kojem je učestvovao i KRIK.

 

To je četvrta tužba koju je Popović početkom prošle godine podneo protiv KRIK-a i sve se odnose na ista otkrića iz projekta "Rajski papiri".  Svakom tužbom Popović traži odštetu od milion dinara zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.  

 

Popović je 17. decembra prošle godine od Višeg suda tražio da se suđenja po njegovim tužbama zamrznu, kako ne bi bili protumačeni kao pritisak na medije, navodeći da će  svoje pravo na istinu i zaštitu svog ugleda ostvariti kao fizičko lice nakon prestanka funkcije ministra u Vladi Srbije. 

 

KRIK je posle toga saopštio da će tražiti da se procesi nastave. 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar