BAZENUNS.RS

 

15. 05. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Suđenje po tužbi Ištvana Kaića protiv Miloša Vasića u oktobru

Suđenje po tužbi publiciste Ištvana Kaića protiv novinara Miloša Vasića zbog teksta "Besposadna letilica Dron J. Vučićević, Studija slučaja: Daljinsko upravljanje i politička fauna“ počeće 24. oktobara, odlučeno je danas na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu. 

Foto: Medija centar

Foto: Medija centar

Kaić je tužio Vasića na ime naknade štete po Zakonu o javnom informisanju i medijima u iznosu od milion i po dinara, a tužbom su obuhvaćeni i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i portal Cenzolovka.

 

Tekst je objavljen 28. marta 2016. godine na portalu Autonomija.

 

U tužbi se navodi da tekst predstavlja "nastavak kampanje vređanja" koju Vasić "kontinuirano sprovodi" nad Kaićem, kao i da Vasić koristi Kaića svaki put kada se oglasi u javnom prostoru kao sredstvo za lični obračun sa trećim licima.

 

Prema Kaićevom mišljenju, potreba da prvotuženi reaguje na sam pomen tužiočevog imena u javnosti "poprima za tužioca sada već ozbiljne razmere psihičkog zlostavljanja" putem sredstava javnog informisanja.

 

Na početku glavne rasprave biće saslušani Kaić, Vasić, predsednik NDNV-a Nedim Sejdimović, nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i glavni i odgovorni urednik urednik Cenzolovke Perica Gunjić.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

 

 

Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar