BAZENUNS.RS

 

24. 05. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Suđenje po tužbi ministra Popovića protiv KRIK-a 7. septembra

U višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište po jednoj od četiri tužbe koliko je protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) podneo ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, a glavna rasprava zakazana je za 7. septembar. 

Tada će biti saslušani Popović, glavni i odgovrni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo, a sud je odlučio i da od Agencije za borbu protiv korupcije zatraži spisak država gde Popović ima registrovane firme, kao i spisak tih firmi.

 

Popović je tužio KRIK zbog četiri teksta objavljena u novembru prošle godine, u kojima su navedene, kako kažu advokati KRIK-a, gotovo iste informacije, zasnovane na dokumentima procurilim u okviru međunarodnog projekta "Rajski papiri".

 

Ministar je svakom tužbom tražio milion dinara odštete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

 

Sud će naknadno odlučiti o zahtevu advokata KRIK-a da se postupci spoje, čemu su se usprotivili Popovićevi zastupnici.

 

Spajanje postupaka zatraženo je zbog gotovo istih informacija u sva četiri teksta, zatim da bi se smanjili troškovi, kao i zbog efikasnosti i pravne sigurnost jer se može desiti da, kako je rečeno, iste činjenice sudije različito interpretiraju.

 

Popović je podneo tužbu protiv KRIK-a zbog priče "Popović 'visokorizičan' za ofšor agenciju", u kojoj piše da  poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali i da je u izveštaju "Appleby", koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika. 

 

Ministar je tužio KRIK i zbog tekstova "Srpski državljani u 'Rajskim papirima'","Netačno da Popović nema ofšor kompanije" i "'Rajski papiri' nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat".

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar