BAZENUNS.RS

 

07. 12. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Svedočenje Branka Stamenkovića u postupku protiv Blica

U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje po tužbi guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković protiv izdavačkog preduzeća "Ringier Axel Springer", nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika lista "Blic" Svetomira Marjanovića i novinarke tog lista Željke Jeftić.

Foto: Pixabye

Foto: Pixabye

NBS i guvernerka podneli su tužbu zbog teksta "Skandalozna naredba guvernerke: Zaposlite ih, pa neka su nestručni!" od 13. decembra 2014. u kome se navodi da je Jorgovanka Tabaković zapošljavala u NBS tako što je izdavala naređenja kadrovskoj službi sa svog mejla ko mora dobiti radno mesto, kao i da se posebno angažovala u slučajevima u kojima su stručne službe slale odgovor da je reč o nekvalifikovanim pojedincima.

"Medjutim, nakon stava stručnih službi, od guvernerke bi stigao mejl da se ta osoba mora zaposliti. U prvo vreme Tabakovićeva svoj angažman putem mejla nije ni krila. Medjutim, u trenutku kada je njena 'nesmotrenost' postala javna tajna unutar NBS - pao je sistem", piše u tekstu i navodi se da nije bilo ne samo poslovnih podataka već su jednostavno iz kompjutera i sa mejlova izbrisani i privatni sadržaji.

Danas je svedočila zaposlena u NBS Bojana Milošević, sada na poziciji direktora ljudskih resursa, navodeći da od Jorgovanke Tabaković nikada nije dobila usmeni nalog da nekoga ko ne ispunjava uslove sistematizacije zaposli, kao i da nikada u vezi s tim nije dobila upozoravajući mejl.

Ona je rekla da u NBS radi pet godina, da se sva poslovna komunikacija obavlja putem mejla, da se svi mejlovi čuvaju na serveru NBS i da  njen kompjuter nije bio oštećen kada se dogodio incident, odnosno "pao sistem".

Objašnjavajući proceduru zapošljavanja u NBS, Bojana Milošević je rekla da generalni direktor nekog od sektora prvo od guvernerke traži saglasnost da nekog zaposli, pa kada je dobije onda od sektora za ljudske resurse traže proveru o ispunjenosti uslova.

"Kada obavimo provere i utvrdimo da kandidat ispunjava uslove u skladu sa sistematizacijom onda dokumentaciju šaljemo guvernerki na potpis a ukoliko kandidat ne ispunjava uslove obaveštavamo generalnog direktora o tome", rekla je ona i navela da za pet godina koliko je u NBS nije bilo javnih konkursa i da je to bio jedini način na koji su se angažovali novi ljudi.

Svedočio je i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković koji je rekao da ga je 2014. neko od visko pozicioniranih direktora NBS zvanično obavestio da postoji problem sa delom računarske mreže NBS, ali da je sve pod kontrolom i da nije ugroženo poslovanje NBS.

Stamenković je rekao i da je odmah otišao u NBS s obzirom da se radi o važnoj državnoj instituciji i da su mu na sastanku direktori i predstavnici IT službe NBS preneli da su posumnjali da je na delu računara NBS "došlo da neovlašćenog pristupa", ali da nije ugrožena bezbednost rada NBS.

"Obavestio sam Odeljenje za visokotehniološki kriminal MUP-a  i oni su istoga dana ili sutra ujutro došli u NBS sa svojom ekipom", rekao je Stamenković i dodao da ne zna kako je sve to okončano s obzirom da se tim postupkom bavio zamenik tužioca.

Jorgovanka Tabaković na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti traži milion dinara, a sledeće ročište zakazano je za 20. februara 2018. godine.

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar