BAZENUNS.RS

 

11. 12. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Svedočio Bodrožić, presuda krajem januara

Suđenje po tužbi Danijela Kulačina protiv nedeljnika Kikindske zbog teksta "Nacoši na svim vojvođanskim frekvencijama" završeno je svedočenjem autora teksta Željka Bodrožića, a presuda će, kako je najavljeno, biti doneta krajem januara sledeće godine.

Foto: Medija centar

Foto: Medija centar

Danijel Kulačin iz Novog Sada podneo je 4. februara 2015. godine tužbu protiv nedeljnika Kikindske, navodeći da tekst obiluje "obiluje neistinama i poluistinama".

Tekst je objavljen u decembru 2014. godine i posvećen je privatizaciji Radio Kikinde, a Kulačinova firma "Feedback Consulting & New Media production" iz Novog Sada jedina je 2014. uputila pismo o zainteresovanosti za kupovinu tog medija.

Kulačina je povredilo što ga je Željko Bodrožić, urednik Kikindskih, doveo u vezu sa organizacijom "Treća Srbija", potom što je napisao da je "jedan iz plejade bizarnih likova izmilelih nakon što je novosadski ogranak naci-pokreta Dveri odlučio da uđe u novosadsku vlast", i što je naveo da su on i supruga osnivači "fantomskih organizacija koje su dobile višemilionske iznose za razne projekte od Gradske uprave za kulturu, resora kojim (u Novom Sadu) upravlja upravo Treća Srbija".

Bodrožić je rekao da je tekst pisao kada je Kulačin zvanično poslao pismo o zainteresovanosti za kupovinu Informativnog centra u Kikindi (Radio  Kikinda) i da je javni interes da se zna ko su potencijalni kupci medija.

Bodrožić je rekao da ne poznaje lično Kulačina, ali da zna da je bio prvo član pokreta Dveri, a potom Treće Srbije, da je sam dao naslov tekstu i da termin "nacoš" nije sinonim za naciste već da predstavlja banatski izraz za ultranacionaliste ili ekstremene nacionaliste. 

On je kazao da se može zaključiti da su Dveri ili Treća Srbija ultranacionalističke organizacije po njihovim nastupima, govorima, akcijama, veličanju Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, podsetivši da su članovi tih organizacija u Novom Sadu upadali na različite skupove, tribine, izložbe i vređali one koji drugačije misle. 

Bodrožić je rekao da ne može da se seti da li je Kulačin lično prekidao tribine, ali da je morao u to biti upućen kao visokopozicionirani funkcioner u pokretu Dveri i Trećoj Srbiji.

Upitan da objasni šta je mislio kada je napisao "izmileli bizarni likovi", Bodrožić je rekao da je to slikovit termin kojim je hteo da kaže da je nacionalistički koncept u Vojvodini od kraja 80-ih godina iznedrio generacije omladine koja je "zaslepljena i zatupljena" nacionalističkom ideologijom i da su i iz takvog konteksta izmileli. 

Na pitanje da li je pre objavljivanja teksta zvao Kulačina, Bodrožić je rekao da nije jer pripadao organizaciji koja krši prava drugima i vređa svakog pripadnika građanske Srbije.

Objašnjavajući šta znači fantomska organizacija u tekstu, Bodrožić je rekao da su to organizacije koje su nastale neposredno pre ili tokom raspisivanja konkursa za prodaju medija, i da to nije svojstveno samo Trećoj Srbiji već se tako ponašaju sve partije kada dođu na vlast.

Kulačin traži da mu na ime nematerijalne štete po osnovu povrede ugleda, časti i prava ličnosti, Kikindske isplate 490.000 dinara.

Suđenje je počelo u decembru 2015. godine.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar