BAZENUNS.RS

 

10. 07. 2018. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Završeno suđenje po tužbi Nebojše Stefanovića protiv Vesne Pešić

Glavna rasprava na suđenju po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv sociološkinje Vesne Pešić zbog njenog teksta o slučaju Savamala završena je danas u Višem sudu u Beogradu, više od dve godine od objavljivanja teksta na portalu Peščanik.

Vesna Pešić je tekstu "Dosoljavanje" od 13. maja 2016. napisala da je "glupa" Stefanovićeva izjava RTS-u da policija nije mogla da reaguje na rušenje  objekata u Hercegovačkoj ulici zato što bi sebe dovela u opasnost od pokidanih električnih kablova.

Stefanović od Vesne Pešić, urednica Peščanika Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, kao i od portal traži odštetu od 200.000 dinara zbog povrede časti i ugleda.

Sud je danas kao suvišan odbio predlog branilaca Vesne Pešić da se od Prvog osnovnog tužilaštva zatraži izveštaj o događajima u Savamali iz aprila 2016. godine, kada su nepoznate osobe bagerima srušile više objekata, a policija se nije odazvala na pozive građana.

Takvoj odluci usprotivili su se zastupnici Vesne Pešić, navodeći da su mediji krajem maja preneli informaciju da je sud utvrdio da je jedan službenik MUP-a  kriv za nepostupanje policije u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici, pa je i izjava ministra Stefanovića da policija nije reagovala zbog kablova "netačna i nelogična".

Advokati tuženih u završnoj reči naveli su da sud treba da odgovori da li će zaštiti čast i ugled ministra Stefanovića ili će oceniti da je važnije zaštiti slobodu izražavanja i mišljenja. 

Kako su istakli, Vesna Pešić ni u jednom trenutku nije imala nameru da uvredi Stefanovića kao građanina, već je to bila kritika visokog državnog funkcionera.

 

Presuda će stranama u postupku biti dostavljena u zakonskom roku.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar