BAZENUNS.RS

 

14. 09. 2017. Vera Barišić NUNSKomentari (0)

Završne reči na suđenju Ivanu Ivanoviću zbog

Završne reči na suđenju predsedniku Srpskog narodnog pokreta (SNP) "Naši" Ivanu Ivanoviću, optuženom za rasnu i drugu diskriminaciju zbog objavljivanja spiska 30 javnih ličnosti koje je označio kao izdajnike i "najveće srbomrsce", biće iznete 7. novembra u Višem sudu u Beogradu, skoro tri godine od početka procesa.

Sudija Zoran Ganić na današnjem ročištu rekao je da će 7. novembra završne reči izneti i tužilaštvo i odbrana.  

 

Ivanović je na sajtu SNP "Naši" 28. marta 2014. godine objavio spisak, kako je navedeno, 30 "najvećih srbomrzaca i izdajnika" među javnim ličnostima, na kojem su glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i novinari. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal optužnim predlogom tereti Ivanovića za krivično delo rasna i druga diskriminacija.  

 

Na tom spisku, pored ostalih, nalaze se glumica Mirjana Karanović, direktor B92 Veran Matić, glumac Nikola Đuričko, urednica Peščanika Svetlana Lukić, Biljana Srbljanović, Latinka Perović, Petar Luković, pisac Vladimir Arsenijević, Branko Radun, pevačica Jelena Karleuša, novinar Nenad Lj. Stefanović, reditelj Gorčin Stojanović, novinar Miša Brkić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.  

 

Branilac optuženog, advokat Dragoslav Ljubičanović na današnjem ročištu predložio je da kao svedok bude saslušana i profesorka iz Holandije Mira Bogdanović koja je objavila knjigu "Elitistički pasijans i povjesni revizionizam Latinke Perović".

 

Ljubičanović je kazao da profesorka Bogdanović može da potkrepi tezu odbrane da neki od ljudi koji su na spisku ne mogu imati status boraca za ljudska prava, kako tvrdi tužilaštvo, jer su bili pripadnici komunističkog režima i da ona upravo o tome piše u knjizi, posebno naglašavajući ulogu Latinke Perović.  

 

Sudija Ganić taj predlog je odbio kao suvišan.  

 

Suđenje Ivanoviću počelo 2014. godine, a u maju ove godine završeno je ispitivanje svedoka, odnosno osoba koje su se našle na spisku. Ivanović se tokom postupka branio stavom da nije imao nameru nikoga da diskriminiše ili ugrozi, već da je to bilo izražavanje njegovog političkog stava.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar