BAZENUNS.RS

 

05. 11. 2015. FonetKomentari (0)

Briga za bezbednost novinara

Zalažem se da se briga o bezbednosti novinara institucionalizuje kroz postavljanje Specijalnih predstavnika generalnog sekretara UN zabezbednost novinara, ali i slične institucije u okviru Evropske komisije, izjavio je u Briselu predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić.

Veran Matić

Veran Matić

On je na konferenciji "Speak-up" o slobodi izražavanja medija u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj naglasio da bi zemlje trebalo da se obavežu da otvore procese rešavanja svih nerešenih dosadašnjih slučajeva ubistava i teškog nasilja nad novinarima.

 

Na prošloj "Speak-up" konferenciji predstavili smo početak rada Komisije za istraživanje ubistava novinara, koju su inicirali novinari, a osnovala Vlada Srbije, i koja je radila uz veliku podršku Kancelarije OEBS za slobodu medija i Dunje Mijatović, podsetio je Matić.

 

Sada dve godine kasnije možemo govoriti o uspehu, istakao je Matić, jer je podignuta optužnica i počelo suđenje za najpoznatiji slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

 

Ostale istrage su takođe intenzivne, tako da, prema rečima Matića, "možemo govoriti o tome da je moguće ovaj model iz Srbije promeniti i u drugim zemljama u kojima ima nerešenih ubistava novinara".

 

U Crnoj Gori već postoji, ali sa dosta problema u radu, ukazao je Matić, koji smatra nedopustivom praksu po kojoj tužioci odustaju od istraga za pokušaje ubistava novinara, kao što je to bio slučaj kada je tužilaštvo u Crnoj Gori zaustavilo istragu pokušaja ubistva novinara Teufika Softića.

 

I u drugim zemljama u regionu je moguće osnivati ovakve Komisije, smatra Matić, kako bi se rešili slučajevi brojnih ubistava ili nestanaka novinara.

 

On je, kao primer, pomenuo Kosovo, gde je najmanje sedam slučajeva nestalih i ubijenih novinara za vreme i posle bombardovanja Srbije.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar