BAZENUNS.RS

 

17. 02. 2016. IFJ/NUNSKomentari (0)

Bumela: Svet postaje opasan za novinare

"Svet postaje opasan za novinare. U poslednjih 25 godina ubijeno je 2700 novinara - u proseku dva nedeljno", izjavio je predsednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džim Bumela na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti novinara koja se održava u Bejrutu.

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

U konferencijskoj debati naglašeno je da su napadi i zločini protiv medijskih profesionalaca dostigli alarmantan nivo proteklih godina, stvarajući atmosferu straha i nesigurnosti. Ratovi i oružani sukobi predstavljaju posebno veliku pretnju za medijske profesionalce. Arapske zemlje a posebno Irak i Sirija, danas su najopasnija zona za novinare.


Dvodnevnu regionalnu konferenciju "Sigurnost novinara na univerzitetima", organizovala je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u saradnji sa UNESKO-m (kancelarija u Bejrutu) i Ministarstvom prosvete Libana.


Cilj konferencije je stvaranje povoljnog okruženja za buduće novinare, uzimajući u obzir lokalni kontekst i međunarodne standarde. Zaključci skupa poslužiće za ažuriranje nastavnih planova i programa studija novinarstva na univerzitetima.


Konferenciji prisustvuje više od 40 učesnika sa univerziteta u Libanu, Siriji, Jordanu, Iraku, Palestini, Egiptu, Tunisu, Maroku i Omanu. Učestvuju i diplomate, vladini zvaničnici, medijski profesionalci i međunarodni eksperti UNESKO-a i IFJ-a.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar