BAZENUNS.RS

 

11. 06. 2015. Jagodina, TanjugKomentari (0)

Četrnaest godina od ubistva novinara Milana Pantića

Rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije sutra će obeležiti 14 godina od ubistva novinara - dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, mučki ubijenog u hodniku, pred vratima stana, a ubica još nije otkriven.

 

Milan Pantić, foto: novosti.rs

Milan Pantić, foto: novosti.rs

Komemoracija će početi polaganjem cveća i palenjem sveća u 12 sati na Gradskom groblju u Jagodini, gde je Pantić sahranjen, a zatim i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše:

"Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne". U potpisu 

"Milanove kolege - novinari Srbije".

Komemoraciji će prisustovati čelnici grada Jagodine, čelni ljudi "Večernjih novosti", UNS i NUNS-a, JIP "Novi put" iz Jagodine...

Novinari će i ovog puta, kao i proteklih 14 godina, ispred spomen biste, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, ponoviti zahtev nadležnim organima države da se ubica i nalagodavci pronađu i zasluženo kazne.

U Narodnoj biblioteci u Jagodini, biće uručena tradicionalna nagrada "za novinarsku hrabrost Milan Pantić", a dobitnik ove godine je novinarka nedeljnih novina "Novi put" iz Jagodine Zorica Gligorijević.

Pantić je rođen 1954.godine u selu Dragovo kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u "Novom putu", njegovo ime je upisano 3.maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu (Washington) SAD, na 1.395.mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godini izgubili život na zadatku.Od pre šest godina, njegova slika i biografija i kao i biografija i slika ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, se nalaze u novootvorenom muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu Amerike.

Pantić je ubijen u jutro, oko osam sati, sa "nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se vraćao iz obližnje prodavnice sa veknom hleba i litrom mleka koje su nađeni kraj njegovog tela u krvi.

Najveći broj tekstova Pantić je objavio u rubrici "Crna hronika" pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

U potrazi za ubicom pripadnici Policijske uprave u Jagodini i Uprave kriminalsitičke policije MUP Srbije "proverili su peko 2.000 lica i obavili  više stotina razgovora u cilju provere svih dobijenih informacija i saznanja".

Odmah posle ubistva policija je napravila foto robot potencijalnog ubice i raspsala nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih maraka, ali ubica nije pronađen.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar