BAZENUNS.RS

 

03. 12. 2015. kurir.rsKomentari (0)

Dunja Mijatović: Napadi na Rodića i Kurir moraju prestati odmah!

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović apeluje da pretnje vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću moraju odmah prestati

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS za slobodu medija

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS za slobodu medija

Mijatovićeva u izjavi za Kurir ističe da, sve dok postoje napadi na urednike i novinare, kao što su napadi na Rodića, mi ne možemo govoriti o slobodi novinarstva i sigurnosti novinara.

 

“Postoje delovi rada novinara u koje ja ne mogu ulaziti. Međutim, ono što je jednostavno nedopustivo na Zapadnom Balkanu su pretnje. Pretnje novinarima i članovima njihovih porodica, a time se stvara atmosfera koja nimalo nije dobra za novinarstvo i medijske slobode. Ne mogu biti sudija niti mogu da imam informacije o svemu, ali ono što je za mene osnovno jeste da se obezbedi sigurnost novinara, da konačno prestanu napadi na vlasnika Kurira Aleksandra Rodića, i ne samo na njega nego i na sve ostale novinare”, objašnjava Mijatovićeva.

 

Ona dodaje da je ovim povodom više puta razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima Srbije i da su po tim pitanjima uvek imali isto mišljenje.

 

“Ono što ja očekujem od vlasti i institucija jeste da učine sve da se istraže i spreče napadi. Mi moramo konačno da vidimo rezultate. Sve dok imamo napade na vlasnika Kurira, sve dok imamo Nenada Mihajlovića koji prima pretnje, Brankicu Stanković i ostale sa obezbeđenjem, ne možemo govoriti o slobodi novinarstva i sigurnosti novinara”, izričita je ona.
Predstavnica OEBS za slobodu medija je, takođe, istakla da ni novinari nisu dovoljno solidarni, kao i da u Srbiji postoji visok nivo autocenzure.

 

“Treba nešto da se uradi, ne samo od strane države, već i od strane novinarskih udruženja. U tom smislu, i UNS i NUNS su odradili profesionalan posao. To je izazov za čitavo društvo i nije samo stvar politike”, zaključila je Mijatovićeva.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar