BAZENUNS.RS

 

18. 07. 2016. N1 Komentari (0)

Forenzičari o Vujasinović: Ubistvo, samoubistvo ili nesreća

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da se kao zaključak izveštaja Holandskog forenzičkog instituta iz Haga navodi da povrede koje su izazvale smrt Radoslave Dade Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva se navodi da je danas stigao prevod veštačenja - forenzičkog izveštaja Holandskog forenzičkog instituta iz Haga vezano za utvrđivanje uzroka smrti Radislave Dade Vujasinović.

 

Kao zaključak koji se odnosi na način smrti navodi se da povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radoslava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja, dodaje se u saopštenju.

 

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

 

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

 

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

 

"Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga", navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

 

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

 

Komisija za istraživanje ubistava novinara očekuje da Više javno tužilaštvo u Beogradu nastavi istragu o smrti Dade Vujasinović, jer izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar