BAZENUNS.RS

 

16. 07. 2016. Miroslava Derikonjić PolitikaKomentari (0)

Haški institut ne isključuje samoubistvo Dade Vujasinović

Nalazi holandskih stručnjaka, prema nezvaničnim informacijama potvrdili mišljenje srpskih istražitelja koji su rekli da je novinarka digla ruku na sebe.

Izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o superveštačenju uzroka smrti novinarke Radoslave Dade Vujasinović, dostavljen je Višem tužilaštvu u Beogradu i trenutno se prevodi. Nalazi holandskih stručnjaka, kako „Politika” nezvanično saznaje, u 99 odsto navoda poklapaju se sa onim što su u svojim izveštajima napisali srpski istražitelji, koji su neposredno posle smrti novinarke tvrdili da je reč o samoubistvu.

 

Kabi se sveo na jednu rečenicu, izveštaj haških forenzičara, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi da glasi: ne isključuje se mogućnost da je Vujasinovićeva izvršila samoubistvo. Da li će ovim biti stavljena tačka na slučaj njene smrti, zavisiće od odluke tužilaštva.

 

Superveštačenje je koštalo oko 35.000 evra, a novac je obezbedila Vlada Srbije. Komisija za istraživanje ubistava novinara zatražila je najpre da veštačenje obavi Institut za kriminalistiku u Vizbadenu. Odgovoreno je da nemački stručnjaci nisu u mogućnosti da urade taj posao, pa se komisija obratila institutu u Hagu.

 

Prevod izveštaja iz Haga biće gotov tokom naredne nedelje.

 

Potvrdu informacije iz izveštaja do kojih je „Politika” došla, juče nismo uspeli da dobijemo ni u beogradskom Višem javnom tužilaštvu, ni od Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje smrti novinara.

 

– Komisija će ceo spis predmeta objaviti pošto dokumenti na srpskom, odnosno prevod originalnih dokumenata, bude dostavljen Dadinim roditeljima. U ovom trenutku, ne bih ništa komentarisao, niti izlazio u javnost ni sa kakvim informacijama u vezi sa konkretnim slučajem – rekao je Matić za naš list.

 

Osim što mu je dostavljen izveštaj, Višem tužilaštvu vraćena je celokupna pisana dokumentacija koja je bila poslata u Hag, ali i predmeti koji su veštačeni: puška, čaure, originalna municija za pušku... Deo dokaznog materijala prikupili su istražni organi tokom istrage, dok su deo dokaza koji je poslat u Nacionalni forenzički institut u Hagu obezbedili roditelji pokojne novinarke.

 

Superveštačenje holandskih stručnjaka trebalo je da reši najveću dilemu u slučaju Dade Vujasinović: da li je izvršila samoubistvo ili je ubijena. Odgovor na ovo pitanje čeka se 22 godine, koliko je prošlo od kada je 9. aprila 1994. godine u stanu u kome je živela, u Trećem bulevaru 118, pronađeno telo novinarke „Duge”.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja povodom godišnjice ubistva Vujasinovićeve, ministar policije Nebojša Stefanović je u

aprilu rekao da pitanje o opstrukciji ubistva novinarke treba postaviti onima koji su godinama bili na pozicijama u tužilaštvu, policiji i Ministarstvu pravde i koji nisu radili svoj posao.

 

Ministarstvo pravde Republike Srbije, podsetimo, poslalo je krajem septembra prošle godine Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu sve dokaze koje je imalo u vezi sa smrću novinarke. Dokazi, među kojima je puška iz koje je ispaljen smrtonosni metak i čaura, poslati su kako bi tamošnji stručnjaci uradili superveštačenje koje bi preciznije ukazalo šta se zaista dešavalo neposredno pred smrt Vujasinovićeve i tako rešili pitanja postavljena još pre 22 godine kada je novinarka pronađena mrtva.

 

Haškom institutu, nešto ranije, iz Srbije je prosleđena celokupna dokumentacija koja je prevedena na holandski jezik. U njoj je izveštaj sa lica mesta, nalaz obdukcije, nalazi svih dosadašnjih veštačenja, izjave svedoka, Dadinih prijatelja...

U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

 

Zbog sumnje da je Dada izvršila samoubistvo, ali i da je bila sama u stanu kada je opalila puška, porodica nastradale novinarke angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića. Analizirajući dokumenta i dokaze, on je utvrdio da je na fotelji, na kojoj je novinarka nađena, bila još jedna krvna grupa, što, kako je naveo u izveštaju, ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

 

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. U njegovom nalazu koji je dostavljen sudu navodilo se da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe pucala dva puta.

 

Posle toga, tadašnji okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj samoubistva u ubistvo i pokrenuo pretkrivični postupak. Na utvrđivanju činjenica u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović angažovali su se i članovi Komisije za istraživanje ubistva novinara na čelu sa urednikom informativnog programa B92 Veranom Matićem.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar