BAZENUNS.RS

 

08. 02. 2016. N1Komentari (0)

Hoće li grad Beograd smeniti načelnika Komunalne policije?

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je razrešenje načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zbog kako je naveo povrede prava građana. Na pitanje N1, da li će do smene doći, gradonačelnik Siniša Mali kaže da će se takva odluka razmatrati u narednim danima.

Nikola Ristić

Nikola Ristić

Jedan od razloga za razrešenje Ristića, prema oceni Jankovića, je nezakonito ponašanja komunalaca prema novinarima. Međutim, gradonačelnik prestonice Siniša Mali za takvu odluku traži vreme.

 

"Dajte nam samo nekoliko dana da pročitamo ti što je on napisao, nije to samo ta preporuka ima više preporuka, ako se ne varam, jedna od njih je da se izvinim novinarima što sam ja uradio istog dana, i nakon toga ćemo izaći sa našim stavom na koji način i kako ćemo reagovati na tu preporuku ombudsmana”, rekao je Mali.

 

A ta preporuka zaštitnika građana upućena je zbog toga što je Komunalna policija u septembru prošle godine, sprečila novinarsku ekipu Istinomera da obavlja svoj posao. Kako je naveo, prema njima su upotrebili fizičku silu bez zakonske osnove, a na snimcima se vidi da je takvom činu prisustvovao i načelnik Komunalne policije.

 

Mi smo relativno skoro uveli jednu novu parapolicijsku formaciju Komunalnu policiju, jako brzo joj dajemo ovlašćenja koja su jako ozbiljna, pokazuje se čak da ni u konkretnim situacijama tako mlada institucija ne može da vlada svim tim ovlašćenjima”, objasnio je ombudsman Janković.

 

Inicijativu ombudsmana u vezi sa radom komunalne policije, kritikovao je Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada.

 

“Taj isti Saša Janković, kako nije rekao da je to parapolicijska snaga ili ne znam ni ja četa ili kako god da to nazovemo, u vreme kada ste vi formilrali komunalnu policiju i kada ste zaposlili preko 350 ljudi? SNS nije zaposlila ni jednog jedninog komunalnog policajca koji je danas na terenu grada Beograda”, tvrdi Jovičić.

 

Oni koji trenutno obavljaju posao komunalaca, silu primenjuju i prema onima koji koriste gradski prevoz, pa je ne tako davno 20.000 građana potpisalo peticiju za ukidanje Komunalne policije. U međuvremenu Vlada Srbije usvojila je predlog da posao komunalaca ne obavlja njih 350, već 1.000, i to sa većim ovlašćenjima.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar