BAZENUNS.RS

 

11. 06. 2015. TanjugKomentari (0)

Kecman: Nastavlja se rad dok se ne reše sva ubistva novinara

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je danas da nastavlja intenzivan rad dok ne budu rešena sva ubistava novinara u Srbiji.

Foto: Tanjug (Z. Žestić)

Foto: Tanjug (Z. Žestić)

Komisija za istraživanje ubistava novinara  saopštila je danas da nastavlja intenzivan rad dok ne budu rešena sva ubistava novinara u Srbiji.

"Posle velikog uspeha, koji se ogleda u činjenici da je slučaj ubistva Slavka Ćuruvije doveden do početka sudskog procesa za koji smo uvereni da će dovesti do utvrđivanja pune istine o ovom ubistvu, nalogodavcima i počiniocima, fokus rada Komisije i radnih grupa MUP i BIA je razrešenje slučaja ubistva novinara Milana Pantića", navodi se u saoštenju komisije.

Predsednik radne grupe Dragan Kecman rekao je da je bilo dugotrajnih zastoja u tim istragama i da su se aktivirale po potrebi.

"Sedam radnih grupa je radilo na tom slučaju do sada, a kada podvučemo crtu i vidimo rezultat njihovog rada, ne možemo da kažemo da nisu postignuti određeni pomaci, ali se čini da je metod rada bio pogrešan - po dobijanju nekog operativnog podatka, trčalo se u proveru bez dovoljne pripreme", rekao je Kecman, navodi se u saopštenju Komisije.

Prema njegovim rečima, u želji za rezultatom, istovremeno je veliki broj podataka ostao da "visi" u vazduhu, odnosno nije ni potvrđen, ni odbačen. 

"Upravo je na ovom polju napravljen značajan pomak da se zahvaljujući komisiji i novoformiranoj radnoj grupi ustroji sistem rada, analiziraju i provere dobijeni operativni podaci o mogućem motivu, nalogodavcu i izvršiocu ovog krivičnog dela. Sva saznanja se sada proveravaju do kraja, potvrđuju se ili eliminišu, i radna grupa čvrsto stoji iza te činjenice", rekao je on.

Ovakav način rada je primenjen u ovom predmetu, po ugledu na princip rada u predmetu "Ćuran", a kako je kazao Kecman, pokazalo se da ova metodologija rada daje rezultate.

On je naveo da je pronađen zaboravljeni materijal "koji je stavljen u funkciju radne grupe", iziskujući danonoćni rad na sistematizovanju pronađenih podataka, njihovoj analizi i identifikaciji osoba koja su se u određenom momentu našla u neposrednoj blizini lica mesta ubistva novinara Milana Pantića.

"To se radi veoma profesionalno, opet sistemom eliminacije, i sužavanja kruga lica koja mogu biti izvršioci. U ovoj analizi, potrebno je raditi korak po korak, kako se ne bi napravio propust i ostavila mogućnost previda. Ohrabruje činjenica da Komisija i radna grupa imaju konkretne ciljeve, prioriteti su usmereni na četiri - pet najjačih motiva ko bi mogao da bude naručilac ubistva i ko bi mogao da izvrši samo delo", rekao je Kecman.

Radna grupa je napravila plan rada po prioritetima i po njemu se intenzivno radi.

Kako se navodi, zbog same istrage, u javnost se ne mogu izneti svi podaci.

"Nadamo se da ćemo uskoro stati pred građane Srbije i dati odgovor ko je izvršio ovaj zločin“, poručio je Kecman.

Komisija nastoji da pomogne tužilaštvu i Ministarstvu pravde da se dobije pozitivan odgovor od nemačkog Ministarstva policije i Ministarstva pravde da se sasluša jedan od mogućih aktera, za šta je još pre više od godinu dana tražena međunarodna pravna pomoć, dodaje se u saopštenju.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar