BAZENUNS.RS

 

19. 07. 2016. N1Komentari (0)

Komisija: Da se nastavi istraga o smrti Dade Vujasinović

Komisija za istraživanje ubistava novinara očekuje da Više javno tužilaštvo u Beogradu nastavi istragu o smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, jer izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti.

"Imajući u vidu da na osnovu svih dostavljenih dokaza nije utvrđen uzrok i način smrti novinarke Dade Vujasinović, Komisija za istraživanje ubistava novinara od nadležnog tužilaštva očekuje nastavak istrage čiji će dalji nastavak pomoći svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju", naveo je predsednik te komisije Veran Matić.

 

On je naveo da je za izradu izveštaja forenzičkom institutu dostavljen sav raspoloživi dokazni materijal, uključujući i sačmu i filcane čepove izvađene iz tela Dade Vujasinović. 

 

"Taj dokazni materijal je bio izgubljen više od 14 godina u MUP–u, a pronađen je po nalogu Komisije za istraživanje ubistava novinara. Važno je napomenuti da je istraga u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović otvorena tek 2009. godine i da su određena veštačenja urađena bez dokaznog materijala koji je naknadno pronađen", dodao je Matić. 

 

Uzrok smrti novinarke Vujasinović može biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj, pokazao je izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o rezultatima veštačenja, koji je dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. 

 

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

 

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane. 

 

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar