BAZENUNS.RS

 

02. 12. 2015. V. Jeremić DanasKomentari (0)

Na meti sam zbog filma o medijima

Verujem da sam targetiran iz ličnih pobuda dvojice, ‘ajde da kažemo - kolega koji su me, izvrćući moje reči, prikovale na stub TV Pinka kao osobu koja je optužila premijera da ubija!

Slaviša Lekić

Slaviša Lekić

Dva puta sam u razmaku od dva meseca javno povlačio paralelu između Miloševića i Vučića. Jednom sam rekao: „Milošević je imao krvave ruke. Ovaj ne ubija. Zasad!“ Drugi put: „Čovek je opasniji od Miloševića. Ne ubija, doduše, još uvek...!“

 

Prvo poređenje je iz beogradskog Vremena od 24. septembra, a drugo iz zagrebačkog Nacionala od 17. novembra. Pobogu, zašto - „Ne ubija, doduše, još uvek“ ima veću specifičnu težinu od -„Ovaj ne ubija. Zasad!?!“ Zato što je polurečenica; zato što je u hrvatskoj štampi; zato što je svežija - kaže za Danas novinar Slaviša Lekić reagujući na tvrdnje Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika lista Informer, koji ga je optužio da učestvuje u državnom udaru protiv premijera.

 

Razlog za pominjanje njegovog imena u ovom kontekstu Lekić vidi u dokumentarnoj emisiji na kojoj trenutno radi.

 

- Nekome je odgovaralo da u ekipu imaginarnih zaverenika, međ predsednika Tomu, fitnes trenera, ministarku Zoranu, estradnog menadžera, pukovnika policije i ko zna koga još, smesti i Slavišu Lekića, koji upravo završava dve epizode dokumentarnog serijala o medijima od 2012. do 2015. godine gde su, pored gospodara Vučića, glavni akteri Dragan J. Vučićević, glavni urednik jednog toaletoida, čiji će upamćeni profesionalni domet ostati otimanje sadržine kese za smeće bračnog para Drašković i Željko Mitrović, vlasnik televizije poznat po glancanju čizama svih vladara Srbije - kaže Lekić.

 

Prema njegovim rečima, to možda i nije pravi razlog, ali on želi da veruje da je tako.

 

- Kao što verujem da ministar Selaković u slobodno vreme ne obavlja poslove dobro plaćenog portparola Dragana J. Vučićevića već da je, čisto po inerciji, ponovio nebuloze premijerovog prijatelja i časnog i poštenog novinara. To, ipak, ministra neće osloboditi odgovornosti pred nadležnim sudom - navodi Lekić i dodaje da ga je glavni urednik Informera, privođen u Sablji, jednom već doveo u vezu sa „medijskim atentatorima“ na Đinđića.

 

- Predlažem ministru Selakoviću da potraži presudu u arhivu Palate pravde. A premijeru Vučiću predlažem da porazmisli: koga ova trojica „čuvaju“, tome čak ni Vulin ne može pomoći - ističe Lekić.

 

Podsetimo, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da je posle emisije na TV Pink direktno ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića. U saopštenju NUNS poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere i zaštite, pre svega, Lekićev fizički integritet.

 

„Pretnje su kulminirale nakon emisije TV Pink u kojoj je glavni i odgovorni urednik tabloida Informer Dragan J. Vučićević označio Lekića kao jednog od učesnika u navodnom državnom udaru. Kao jedini dokaz u prilog toj tvrdnji naveden je Lekićev intervju Nacionalu. U istom kontekstu Slavišu Lekića je spomenuo i ministar pravde Nikola Selaković“, stoji u saopštenju NUNS-a.
Iz NUNS su upozorili državne organe, posebno ministra pravde Nikolu Selakovića i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, da su direktno odgovorni ukoliko na bilo koji način bude ugrožena sigurnost novinara Slaviše Lekića.

 

 

 

NUNS: Vučić podržava tabloidizaciju medija

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je duboko zabrinuto zbog stavova premijera Aleksandra Vučića, izrečenih u emisiji „Upitnik", na Javnom servisu, kojima je praktično legalizovao i ohrabrio novinarstvo oličeno u medijskim hajkama protiv novinara i medija, harangama protiv neistomišljenika, kršenju zakona i neprofesionalizmu.

 

„Nepojmljivo je da premijer jedne države, koja pledira da postane demokratska, olako prelazi preko očigledne zloupotrebe nacionalne frekvencije od strane TV Pink. Pohvalama umesto kritike novinara koji organizuju progon svojih kolega i krše elementarna prava građana objavljujući lične podatke iz zdravstvenog kartona, Vučić zapravo podstiče nedopustivu praksu najgrubljeg obračuna sa neistomišljenicima", navodi NUNS.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar