BAZENUNS.RS

 

28. 12. 2018. NUNSKomentari (0)

Nadležni organi da zaštite novinarku Tatjanu Vojtehovski

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki. NUNS zahteva od policije i tužilaštva da najhitnije reaguju i preduzmu mere kako bi utvrdili identitet počinioca i kaznili ga u skladu sa zakonom.

Foto: N1

Foto: N1

Tatjana Vojtehovski je zbog javnog pisanja o protestima koje se održavaju na ulicama Beograda, putem društvene mreže Tviter primila niz gnusnih pretnji koje su upućene njoj i njenoj ćerki.  Kako je sama novinarka navela na svom Tviter nalogu, ona smatra da je ovo direktna posledica retorike predsednika republike Aleksandra Vučića i tražila da se on suoči sa tim.  

 

NUNS je o ovom slučaju obavestio kontakt osobe u tužilaštvu koje su uspostavljene Sporazumom o saradnji i podizanju mera za bezbednost novinara. Novinarka i njena ćerka su juče prijavile pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i podnele tri krivične prijave. 

 

Ovo nije prvi put da je Tatjana Vojtehovski meta ozbiljnih pretnji. U prethodne dve godine upućeno joj je više pretnji, koje su prijavljene nadležnim organima. Iako je u maju ove godine jedna osoba je uhapšena, nemamo informacije da je do sada bilo ko sankcionisan povodom pretnji upućenih Vojtehovski. 

 

U NUNS-ovoj bazi ovo je 98 zabeleženi slučaj napada i pritisaka na novinare u 2018. godini.

 

Sekretarijat NUNS-a


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar