BAZENUNS.RS

 

15. 12. 2015. Ljubomir Đorđević NUNSKomentari (0)

Novinare prebijaju, a država ćuti ?!

I 2015. godina, nažalost, obiluje brojnim neprijatnostima koje su novinari doživeli prilikom obavljanja posla. Omalovažavanja, vređanja, pretnje, šikaniranja, fizički napadi, postali su „propratne pojave“, koje maltene ulaze u opis novinarskog posla, na koje nadležni „slabo“ reaguju. Krivične prijave se uglavnom odbacuju, a ukoliko se desi da neki od takvih „slučajeva“ i dobije sudski epilog, kazne su preblage, a krivci se proglašavaju neuračunljivima uz obavezu psihijatrijskog lečenja, uglavnom sa slobode.

Trenutni „skor“ je: 34 napada ove godine, od čega deset fizičkih, tri napada na imovinu, 20 verbalnih pretnji i jedan pritisak. Kažemo „trenutni, jer ako je suditi po dosadašnjoj „praksi“ ova cifra, nažalost, verovatno neće biti i konačna, kada je u pitanju 2015. godina.

Protiv napasnika je podneto deset krivičnij prijava. Od navedenog broja – dve su rešene, u jednom slučaju je izrečena mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi u trajanju ne dužem od tri godine, na šta se oštećena strana žalila. U drugom je nasilnik proglašen neuračunljivim u trenutku napada, pušten je iz pritvora, a izrečena mu je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. Dve krivične prijave su odbijene kao neosnovane, a šest ih je u postupku.

Na pojedine kolege i redakcije u kojima rade, više puta je atakovano ove godine, što verbalno, što fizički.

 

 

Napadaču mera psihijatrijskog lečenja na slobodi ?

 

Tako je glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću  i novinarima te kuće u više navrata ozbiljno prećeno. Matiću, koji je, između ostalog i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, je upućena pretnja na elektronsku adresu je 14. aprila u 11 časova i 38 minuta sa mejla nemanjaristic88881@gmail.com. koja obiluje govorom mržnje i pretnjom da će “uskoro, biti uhapšen i streljan od strane Vojske Srbije po naredbi državnog vrha. Nedugo posle ovog nemilog događaja kolega Matić nam je izjavio da je “pošiljalac preteće poruke identifikovan i da se nalazi u pritvoru.”

Pravni tim B92 je istog dana kada je Ristić uputio poruku podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu. Napadač je uhapšen dve nedelje posle upućene pretnje i bio mu je određen pritvor od 30 dana. Takođe je naloženo je njegovo psihijatrijsko veštačenje. Nakon toga, pritvor mu je produžen još 30 dana i istekao je 29. juna. Tužilaštvo je prikupilo iskaze tri oštećene strane. Iskazi su podneti sudu sa za psihijatrijsko lečenje u instituciji zatvorenog tipa.

U najnovijem  kontaktu povodom ovog slučaja kolega Matić nam je kazao da je: „Viši sud u Beogradu je 27. avgusta 2015. godine doneo rešenje KPO3 br. 58/15 kojim je Nemanji Ristiću izrečena mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi iz čl. 82 Krivičnog zakonika u trajanju ne dužem od tri godine”.

“Tužilaštvo je 17. septembra ove godine protiv navedenog rešenja izjavilo žalbu zbog oduke o krivičnoj sankciji – čl. 437 tač. 4 u vezi čl. 441 st. 2 ZKP-a, u kojoj je Apelacionom sudu u Beogradu predloženo da preinači rešenje Višeg suda u Beogradu KPO3 br. 58/15 i Nemanji Ristiću izrekne mera bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi iz čl. 81 KZ”, precizirao je Matić.

 

 

Krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti

 

U međuvremenu su RDP B92, upućene nove pretnje, dok je u jednoj od pretećih poruka Matiću direktno prećeno smrću. Pored navedene poruke, još tri poruke slične sadržine, u veoma kratkom vremenskom razmaku upućene su kao komentari na druge vesti, takođe objavljene na B92. Pravni tim RDP B92 podneo je dve krivične prijave protiv više nepoznatih lica zbog toga što su pretili zaposlenim u RDP B92 batinama do smrti.  

Takođe, Matić nam je prosledio odgovor iz MUP-a koji je dobio povodom novih pretnji, koje je dobio na internet domenu www.b92.net, a koji u celosti prenosimo:

“Mi smo 23. novembra 2015. godine identifikovali lice koje se na internet domenu www.b92.net  predstavilo pod pseudonimom 'Radivoje’. Radi se  o licu M.V. 1952. godište iz Novog Sada. Tokom pretresa nedvosmisleno su pronađeni elektronski dokazi da je on poslao preteću poruku. U konsultaciji sa tužilaštvom podneta mu je krivična prijava u redovnom postupku za čl.138. KZ RS - Ugrožavanje sigurnosti”.

Takođe, kolega Matić nas je obavestio i da je „SBPOK 4.decembra 2015. dostavio krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal protiv određenog lica za koje postoji osnovana sumnja da je izvršilo krivično delo iz člana 138 stav 3 u vezi stava 1 KZ a na štetu Verana Matića. Sledi saslušanje okrivljenog kao i veštačenje kompjutera”.

 

 

"Umesto policije, ispitivao me član SNS-a "

 

Novinar Vladimir Ješić napadnut je na ulici u Inđiji, kada je na njega u blizini zgrade u kojoj stanuje njegov brat, na njega, kakao je naveo, nasrnuo “krupan čovek u crnoj jakni”, koji ga je udario, gurnuo na ogradu, i zapretio da će ga ubiti. Napadač je pobegao u sivom automobilu koji je policija veoma brzo pronašla. 

Ješić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je u pitanju opstrukcija od strane policije, kada je u pitanju njegov „slučaj.“

„Policija odbija da istražuje slučaj. Meni su poslali poligrafistu-psihologa da razgovara sa mnom i ljude iz beogradskog MUP-a. Paradoks je to da je Unutrašnja kontrola MUP-a zaključila da prema Vladimiru Ješiću nije postupao niko osim Inđijske policije. A predstavnik javnosti koga je ministar unutrašnjih poslova imenovao da bude član Nadzorne komisije je iz SNS. Prvo me ispituje čovek iz SNS-a, a u izveštaju je napisano da mi nije postavio ni jedno pitanje. Najflagrantnije od svega je to da u izveštaju stoji da niko nije iz SNS nije radio sa Vladimirom Ješićem. Slučaj se apsolutno ne procesuira. Nalazi se u Unutrašnjoj kontroli MUP-a. Stoga sam se obratio zaštitniku građana za pomoć, kaže Ješić.

On je podsetio da ga je 15. aprila policija u Inđiji privela na saslušanje i da su policajci koji su došli iz Beograda vršili "strahovit pritisak" na njega da promeni iskaz, u kojem je naveo da ga je fizički napao nepoznati muškarac i da mu je pretio smrću i u kojem je dodao da iza toga napada stoji predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Vladimir Gak. Kazao je još i da policajci iz Beograda nisu želeli da mu daju zapisnik sa saslušanja. "Rekli su mi: 'Što se nas tiče, ti uopšte nisi ni bio u policijskoj stanici'", rekao je Ješić. "To je politička farsa, a ne policijska istraga", ocenio je Ješić.

Prema njegovim rečima, lokalna policija u Inđiji je rešila slučaj napada na njega, identifikovala počinioca i ustanovila da je vozilo kojim je napadač pobegao od jedne rent-a-kar agencije iznajmio predsednik Opštinskog odbora SNS u Inđiji Vladimir Gak.

 

 

MUP od fejsbuka dobio ip adrese

 

Prošlo je sedam meseci od kada je Danilu Redžepoviću, uredniku portala “Telepromter.rs” na privatni fejsbuk nalog 21. maja ove godine, stigla preteća poruka sa fotografijom glave mrtvog čoveka sa razarajućom prostrelnom ranom na desnoj strain lica.

U detaljnom odgovoru koji je NUNS-u stigao mejlom, Redžepović je napisao da je “  slučaj istog dana prijavljen Sektoru za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova”, te da je “prvo objavio tekst, pa tek onda slučaj prijavio policiji.”

„Bio sam u kontaktu sa načelnikom Sektora, Sašom Živanovićem. Kako mi je rečeno, MUP je preko međunarodne pravne pomoći od kompanije Fejsbuk tražio IP adrese za profil izvesnog Nemanje Savića. Bio sam iskreno iznenađen da je kompanija Fejsbuk već sledećeg dana odgovorila i MUP-u dostavila IP adrese”, navodi Režepović.

On pojašnjava da su “prema Živanovićevim rečima, ‘IP adrese  natovane’ i da će biti teško pronaći pravog vlasnika IP adrese jer se radi o više IP adresa koje se dodeljuju raznim korisnicima”.

“Koliko sam razumeo, izvesni Nemanja Savić je pristupao svom Fejsbuk nalogu preko mobilnog telefona i nije koristio jedinstvenu IP adresu. On je posle slanja preteće poruke deaktivirao profil. Međutim, nekoliko dana kasnije, profil je aktivirao. O tome sam odmah obavestio Živanovića i prosledio mu navodnu fotografiju Nemanje Savića”, kaže Redžepović.

Kolega Redžepović nam je prosledio i odgovor iz policije u kome stoji:

“Hvala Vam što ste se javili i dostavili nam nove informacije. Mi smo prošli put izvršili provere preko FB na osnovu naloga taužilaštva i na žalost sve IP adrese koje smo dobili su natovane (2 od VIP-a a ostale pripadaju Telenoru), što znači da izvesni Nemanja pristupa Internet mreži preko smart telefona. Bez obzira što su adrese natovane i mala verovatnoća da ćemo od provajdera dobiti podatke o korisniku mi ćemo inicirati zahtev za dobijanje naredbe nadležnog suda za utvrdjivanje korisnika IP adresa koje nam je dostavio FB. Svakako da ćemo i sada dostaviti izveštaj tužilaštvu kako bi ponovo kontaktirali FB i tražiti od njih adekvatne provere.”

Redžepović je još naveo da je ovo bila njegova poslednja prepiska sa policijom. “Nisam obavešten o daljim koracima Tužilaštva u ovom slučaju”, zaključio je on.

Od tada je prošlo gotovo šest meseci. U najnovijem kontaktu sa kolegom Redžepovićem  saznali smo da “se apsolutno ništa nije promenilo od naše poslednje korespondencije”.

 

 

Odbačena prijava

 

Novinarki B92 Sanji Ignjatović Eker su 26. maja upućene pretnje telefonom. Povom ovog slučaja reagovali su policija i tužilaštvo, privedene su dve osumnjičene osobe i protiv jedne osobe je podignuta krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti. Slučaj je posle šest meseci završen, a krivična prijava odbačena, saznali smo od koleginice Eker. Ona nam je poslala i odluku Ružilaštva u Novom Sadu u kojoj stoji: Na osnovu člana 283. stav 3. Zakonika o krivičnom postupku obaveštavamo Vas da je ovo Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu PU u Novom Sadu – Policijska stanica Sremski Karlovci, od 24. 05. 2015. godine., podnetu protiv Kričković Dragane zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. Stav 1, Krivičnog zakonika a kojim delom ste oštećeni, jer je osumnjičena izvršila obavezu iz člana 283. stav 1. Tačka 2) Zakonika o krivičnom postupku.

Prema tumačenju pravnika, u ovom slučaju je došlo do odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) u skladu sa odredbama ZKP – a, i to odredbom čl. 283 ZKP – a. Konkretno, osumnjičena je uplatila određeni novčani iznos u humanitarne ili druge javne svrhe, te je krivična prijava protiv nje odbačena u skladu sa citiranom zakonskom odredbom.

 

 

Od policije samo  - izvini !

 

Kolegu Žarka Bogosavljevića, koji je zaposlen u Radiju 021, je prilikom fotografisanja saobraćajne nesreće u Novom Sadu, fizički napao jedan od učesnika u automobilskom sudaru. Tom prilikom je zadobio udarac nogom u predelu stomaka. Da apsurd bude veći, policajac koji je došao na uviđaj i bio svedok događaja, nije reagovao povodom ovog napada. 

“Zapanjujuće je da mi policajac, posle fizičkog napada jednog od učesnika saobraćajne nesreće, nije čak ni uzeo izjavu. Samo mi je rekeo: ‘Skoloni se, vidiš da je budala!’’, iako je imao sve podatke o toj osobi!? Dobio sam jak udarac jer me je napadač šutnuo kolenom, tako da sam posle toga tri nedelje osećao bol u predelu slezine”, kaže Bogosavljević.

On rezignirano konstatuje da “kada su medijski radnici u pitanju policija gotovo ništa ne radi u vezi sa pretnjama i fizičkim napadima na njih.”

Kolega Bogosavljević podseća da je i ranije bilo sličnih incidenata, koji su ostali nerasvetljeni. “Samo su mi se dva-tri puta izvinili iz policije. I to je sve”, zaključio je Bogosavljević.

Novinarki bečejskog Mozaika Ljiljani Milovanov pretnje telefonom je uputio direktor bečejske Direkcije za izgradnju Goran Matić. Nezadovoljan njenim tekstom o radu ovog preduzeća, on ju je nazvao i rekao da će ubuduće „drugačije razgovarati“. Koleginica Milovanov nije slučaj prijavila policiji, a u telefonskom razgovoru nam je rekla “da od toga incidenta nije bilo neprijatnosti od strane direktora”, te da “od tada imaju korektnu saradnju”.

 

 

Slučaj politički zataškan

 

Član Opštinskog veća Šida Dušan Stefanović je 22. aprila vređao i psovao novinarku i snimatelja Sremske televizija dok su bili na zadatku, preteći da će im "razbucati kamere". Ekipa “Sremske TV” je istraživala priču o rezultatima konkursa za javno informisanje na teritoriji opštine Šid.

Od urednice te televizije Dunje Romandić saznali smo da je “ceo slučaj završen tamo gde je i počeo”. “Iz Tužilaštva nam je saopšteno da nema elemenata za pokretanje bilo kakvog postupka”, kazala je Romandić.

“Šta da pomislite kada predsednik opštine na konferenciji za novinare javno kaže da je zvao šefa policije u Šidu da interveniše u vezi sa ovim incidentom jer smatra da mu ne treba pridavati značaj. Ako dodamo i činjenicu da je Dušan Stefanović bivši šef kabineta predsednika opštine, jasno je da je slučaj politički zataškan. Posle svega, ostaje gorak ukus”, zaključila je Romandić.

 

 

Proces “na čekanju”

 

Kolegi Anelu Grboviću je posle konferencije za štampu, koja je održana u Zdravstvenom centru Novi Pazar, načelnik Hirurškog sektora Šefćet Hajrović pretio vičući “vi nemate pravo da pitanja, marš napolje”.

“Počeo je da mi se približava. Kada sam ga pitao da li on to meni preti i da li hoće da me udari, rekao mi je: 'Vidimo se napolju',“ izjavio nam je Grbović. Vlasti su obaveštene o nemilom događaju.

“Posle incidenta lekar je saslušan u policiji, ja sam takođe dao izjavu u policiji, a obavešteno je i tužilastvo”, precizirao je Grbović.

Od tog događaja je prošlo devet meseci. Pitali smo kolegu šta se u međuvremenu desilo?

“Sve je na čekanju. Pitao sam policiju šta se dešava sa mojim predmetom, i rekli su mi da su oni završili njihov deo posla, i da je je sve prosleđeno Tuzilastvu”, zaključio je Grbović.

 

 

Dva šamara za novinara

 

Novinara Senada Župljanina je 22. aprila ove godine, u holu gradske uprave Novi Pazar, dok je čekao da se završi sastanak sa kojeg je izveštavao, fizički napao nepoznati čovek koji ga je psovao i vređao nezadovoljan što ga nema na fotografijama na gradskom sajtu, sa proslave organizovane proslave Dana Novog Pazara. Tom prilikom ga je dvaput ošamario i udario nogom u grudi.

“Najpre me je verbalno vređao, pretio da će me naučiti pameti, a na moju konstantaciju da ja samo radim svoj posao nasrnuo na mene. Dva puta me ošamario, a kada sam pao, udario me je nogom u predelu grudi. Kolege su prišle da me odbrane, a on je otišao niz stepenice rekavši mi da je ovo samo početak i da ću ga zapamtiti”, izjavio je kolega Župljanin, koji je napad prijavio opoliciji.

Od tada je prošlo gotovo osam meseci, a “slučaj” se nije pomerio sa mrtve tačke!?

U najnovijoj izjavi, kolega Župljanin nam je kazao da je posle incidenta pokrenuo krivični postupak, ali da od tada nema nikakvih saznanja o njegovom slučaju.

Župljanin je još napomenuo da “napadač, za koga se mislilo da je obezbeđenje u opštini, u stravi brat pojedninih članova obezbeđenja i da je poznat policiji, kako domaćoj tako italijanskoj, gde je i bio zatvaran”.

“Oda tada me niko nije kontaktirao. Očekivao sma da reaguju sud i pravosuđe”, zaključio je Župljanin.

 

 

Nožem na reportera

 

Novinar nedeljnika “Užička nedelja” Milan Đokoć, uboden je nožem 13. jula 2015. godine u Gradskoj upravi Užice. Do incidenta je došlo kada je, prilikom konferencije za novinare članova Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije, poslanika Dejana Radenkovića i Vladimira Marinkovića, napadač, koji je prošao obezbeđenje, napao poslanike sa leđa. U tuči koja je usledila napadač je izvadio nož i naneo povrede novinaru Đokiću, koji se nalazio na random zadatku. Preama saopštenju MUP-a, napadač, D.G. je posle napada na novinara pokušao da pobegne, ali ga je policija sustigla. O događaju je obavešten zamenik višeg javnog tužioca u tom gradu. Suđenje D.G. po krivičnoj prijavi je počelo u užičkom sudu 20. avgusta ove godine.

Kolega Đokić nam je detaljno opisao taj događaj: “Napad se desio 13. jula u holu Skupštine garada Užica. Skočio sam na napadača, pošto sam mislio da će da napadne moje koleginice i kolege, kako bi ih odbranio. Tada sam uboden nožem. Po snimku sigurnosnih kamera se vidi da napadač nije hteo da napadne mene, već gradonačelnika Tihomira Petrovića. Verovatno ga je pomešao sa potpredsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Marinkovićem, pošto njih dvojica liče, a prišao im je s leđa, što se može videti na snimku”.  On kaže da je odmah posle napada operisan i da mu je izvađena slezina zbog unutrašnjeg krvarenja. Takođe, dodaje da “posle operacije povremeno oseća bolove ispod oba plućna krila, na mestu gde je rez od operacije”, da mu je “u poslednjih mesec dana otekao stomak”.

“Koliko mi je poznato napadač je posle uboda proveo dva dana u pritvoru, pa još 30 dana. Posle isteka tih mesec dana bio je 21 dan u Psihijatrijskoj bolnici u Beogradu. Dok je on bio tamo ja sam svedočio 17. augusta. Sudinici sam ispričao šta se desilo. Rekao sam da me je ubo ispod ramena ka centru leđa i pokazao sam mesto gde me je ubo nožem. Posle četiri dana svedočio je on i rekao da sam ja natrčao na nož. Pošto nam se iskazi nisu poklapali sudinica je shvatila da jedan od nas dvojice ne govori istinu. Potom je poslala sudskog lekara kod mene u redakciju, koji je ustanovio da on ne govori istinu.”, naveo je Đokić.

On je kazao da se posle toga “nije raspitivao za dalji postupak”. “Od suđenja 17. avgusta nisu me zvali, niti sam napadača video od tada”, zaključio je Đokić.

 

 

Direktor odgovara krivično

 

Dopisnica dnevnog lista „Blic“, agencije „Beta“ i urednica portala „Jugmedia“ Milica Ivanović, prema pisanju medija, napadnuta je 5. novembra 2015. godine u kombinatu „Porečje“ u Vučju kod Leskovca, gde je bila na novinarskom zadatkuKada je postavila pitanje o platama zaposlenih na nju je nasrnuo direktor pogona hladnjače Goran Živković, uhvativši je za vrat i vukući je za ruku. Ona je tom prilikom bila zajedno sa kolegom iz „Večernjih novosti“ Igorom Matićem sa kojim je sa kojim je prethodno razgovarala sa direktorom i od koga su dobili dozvolu da obave razgovor sa radnicima i da snime proizvodne pogone.

Goran Živković, koji se nije predstavio kao rukovodilac i čiji identitet je novinarka kasnije saznala u policiji, pokušao je da joj zabrani da napravi još nekoliko fotografija i zahtevao da novinari napuste fabrički krug. „Pošto sam odbila, uz obrazloženje da imamo dozvolu generalnog direktora, on me je divljački napao“, ispričala je kolegnica Ivanović.

Vlasti su obaveštene o nemilom događaju i policija je odmah stigla na lice mesta a zatim je u policiji napravljen zapisnik, koji je prosleđen nadležnom tužiocu u Leskovcu. Zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu je ovaj napad okarakterisao kao prekršajno delo, što je koleginicu Ivanović, kako je navela „strašno povredilo“.

„Na taj način je zakon po kome su novinari dobili status službenog lica ignorisan. Incident je tretiran kao tuča na ulici, iako sam ja u momentu napada bila na službenom zadatku, pa mi je potez tužioca nelogičan.  Planiram da uložim žalbu, jer napad na novinara ne sme biti okvalifikovan tako. Uplašena sma i osećam se nebezbedno“, rekla je novinarka posle incidenta.

U želji da saznamo, šta se u međuvremenu desilo, kontaktirali smo koleginicu Ivanović, koja nam je rekla sledeće: „Dvadesetčetiri časa posle napada na mene u preduzeću ’Porečje’ i posle informacije da je tužilac Osnovnog suda u Leskovcu nalożio prekršajnu, a ne krivičnu prijavu protiv napadača, dobila sam hitan poziv iz Policijske uprave u Leskovcu. Portparol policije mi je u policijskoj stanici kazao da moram ponovo da dam izjavu o napadu jer je to tużilac trażio. Nekoliko dana posle izjave, iz tużilaštva sam dobila obaveštenje da je protiv nasilnika pokrenuta krivična prijava zbog sumnje da je Goran Żivković nadamnom izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138. St.3 Krivičnog zakona Srbije. Pozvana sam da se tužilaštvu javim 9.decembra ove godine kao svedok. Time je ispoštovan zakon i ja sam zadovoljna. Ne znam šta se u tih 24 časa desilo i zbog čega je tužilaštvo promenilo stav i odnos prema napadaču, da li zbog reakcije NUNS i UNUS , kao i rekacije udruženja i medija i iz inostranstva, ili su, jednostavno, shvatili da su prethodnog dana pogrešili”.

 

 

Prljava politička kampanja

 

Osnovno tužilaštvo u Zaječaru odbacilo je krivičnu prijavu urednika portala “zamedia.com” Dušana Vojvodića podnetu protiv Vujadina Miloševića, zbog pretnji koje mu je Milošević uputio preko društvenih mreža, gde ga je, između ostalog, okarakterisao kao “jurišnika organizovane bande”, zapretivši mu da će “kristalna noć” pasti posle izbora u Zeječaru”.

Vojvodić je u otvorenom pismu naveo da je povod za pretnje njegova tužba koju je podneo protiv Miloševića zbog uvreda koje mu je uputio u dva otvorena pisma, a u kojima je Vojvodića označio kao plaćenika, izdajnika i kriminalca.

“Slučaj nije procesuiran jer je Osnovno tužilaštvo u Zaječaru, odbacilo krivičnu prijavu. Podneo sam tužbu sudu zbog uvreda i sada privatno vodim taj spor”, izjavio nam je kolega Vojvodić. On navodi da je “sve okolnosti u vezi sa slučajem zabeležio u dokumentarcu ‘Pretnja’".

“U filmu se jasno vidi da sam se na meti našao zbog novinarskog rada na dokumentarnom filmu ‘Kap’, koji je bio nominovan za Godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo. Nije bila u pitanju samo pretnja, već se protiv mene i produkcije ‘Za media’ već mesecima vodi prljava politička kampanja čiji je samo delić bila i pretnja. Sada radim drugi deo pomenutog dokumentarca i zbog toga je protiv mene podneta i krivična prijava zbog neovlašćenog snimanja”, precizira Vojvodić.

 

 

Ovlašćenja (ni)su prekoračena?

 

Kolega Predrag Blagojević, urednik portala  „Južne vesti“, doživeo je neprijatnost na zadatku, kada ga je policija na muzičkom festivalu „Nišvil“ u Nišu, 16. avgusta ove godine, privela zbog toga što kod sebe nije imao ličnu kartu.  Tom prilikom, posle kraće rasprave na jednom od stejdževa na „Nišvilu“, njega je policajac koji ga je priveo, vodeći ga do „marice“ dvaput udario u glavu. Posle tog incidenta, obavešteni smo da je Unutrašnja kontrola policije Niša pokrenula istragu. Šta se u međuvremenu desilo?, pitali smo kolegu Blagojevića.

 “U međuvremenu sam dobio usmeno obaveštenje da je Unutrašnja kontrola utvrdila da ‘nije bilo prekoračenja ovlašćenja od strane policije’. S obzirom da je Unutrašnja kontrola reagovala samoinicijativno, ja sam odvojeno od toga podneo pritužbu na rad policije. Moja pritužba je odbijena, o čemu sam takođe usmeno obavešten. Pitali su me da li prihvatam takav odgovor, da `nije bilo prekoračenja ovlašćenja``. Nakon što sam usmeno odgovorio da ne prihvatam, pisanim putem sam obavešten da je za 15. oktobar, ako dobro pamtim datum, bilo zakazano sučeljavanje sa policajcem pred posebnom komisijom. S obzirom da sam za 15. oktobar imao zakazan intervju za englesku vizu, poslao sam policiji obaveštenje da ne mogu da dođem na zakazano sučeljavanje”, objašnjava Blagojević.

 On ističe da je u eletronskoj komunikaciji sa policijom došlo do njegovog svojevrsnog “previda”.

“Naime, dok sam proveravao datume poslatih mejlova, shvatio sam da sam 14. oktobra poslao mejl da ne mogu 15. da dođem, jer imam intervju za vizu, shvatio sam da sam umesto policiji, mejl poslao Osnovnom tužilaštvu. Najverovatnije to znači da su okončali moj postupak i zaključili da se nisam pojavio“, zaključio je on.

 

 

Ombudsmanov postupak protiv komunalne policije

  

Novinarki i snimateljima sajta “Istinomer” Komunalna policija je 25. septembra ove godine, zabranila je snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je 8.oktobra da će od Komunalne policije zatražiti izveštaj o tome zašto je ekipi “Istinomera” onemogućen rad.  Redakcija Istinomera podnela je zaštitniku građana Saši Jankoviću pritužbu na rad beogradske Komunalne policije. “Istinomer” i Nezavisno udruženje novinara Srbije podneli su načelniku Komunalne policije Beograda pritužbu na rad komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile.  

Komunalni policajci su postupali na osnovu zakonskih ovlašćenja i nisu upotrebljavali sredstva prinude - suština je odgovora Komunalne policije Beograda na zajedničku pritužbu redakcije sajta Istinomer i NUNS-a. 

Takođe, redakcija “Istinomera” podnela je poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković pritužbu na rad beogradske Komunalne policije zbog diskriminacije na osnovu zanimanja i pretpostavljenog političkog ubeđenja. 

U najnovijoj informaciji koja nam je poslata iz redakcije “Istinomera” navodi se da je “što se tiče procesa, zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Komunalne policije i da bi trebalo da i taj proces uskoro bude završen”. “Nama je taj postupak važan jer je zaštitnik građana najviša instanca koja je mogla da pokrene postupak u našem slučaju. Ipak, druge institucije to nisu učinile - pri tome mislimo na Gradsku upravu koja bira čelnike Komunalne policije”, navodi se u dogovoru, novinarke “Istinomera” Vesne Radojević.

 

 

Premijer obećao, ministar policije još ćuti

 

Ivan Ninić napadnut je 27. avgusta 2015. oko 23.30 na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi. “Dok sam zaključavao auto na parkingu u povratku iz grada video sam dvojicu mladića od oko dvadesetak godina kako sede na stepeništu kod zgrade. Imali su na sebi trenerke i kačkete, ali sam im video lica jer sam krenuo ka ulazu u zgradu i prošao pored njih. Kada sam ih obišao, čuo sam da nešto šuška u žbunju i tada sam video da odatle vade dve metalne šipke. Napali su me i brutalno me udarali. Policiji sam opisao kako izgledaju. Takođe sam im dao sve smernice i rezimirao svoje novinarske aktivnosti u poslednjih deset godina koliko na dnevnom nivou istražujem korupciju”, kazao je nakon događaja Ninić. 

Od tada je prošlo više od tri meseca. Šta se u međuvremenu desilo?

“Ništa. Nemama saznanja da se na tome radi”, kratko dogovara Ninić. “Odmah posle napada dao sam izjavu u policiji, a kasnije i dopunu izjave, odnosno bio sam na prepoznavanju četiri lica, koja su potencijalni napadači”, precizirao je Ninić.

On dodaje da je “Tužilaštvu i MUP-u podneo dva zahteva za uvid u spise”, te da je rok za to sledeći petak. Napominje da će o tome obavestiti javnost.

I pored obećanja premijera da će istraga biti temeljna, minister policije se nije oglasio ni jednom. Nemam saznanja da se na tome radi”, zaključio ne Ninić.

 

 

Napadač proglašen neuračunljivim

 

Napadaču P. R. (40) koji je 8. avgusta ove godine pretukao Milorada Komrakova bivšeg glavnog urednika Informativnog programa RTS-a, sud je izrekao meru obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi.  

“Posle napada bilo je jedno ročište na sudu i tada je sve rešeno. Čovek je proglašen neuračunljivim u trenutku napada i pušten je iz pritvora. Izrečena mu je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, izjavio nam je Komrakov. 

Komrakov je pretučen ispred zgrade u kojoj živi, u beogradskom naselju Banovo brdo.  

 

 

Pretnje smrću zbog istraživanja zloupotreba

 

Novinar Stefan Cvetković je sredinom avgusta ove godine primio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici. Prve anonimne “prijateljske sugestije” bile su da ne bi trebalo da “čačka” zloupotrebe u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom.

Kolega Cvetković je pretnje prijavio policiji 13. avgusta.

“Odmah posle nemilog događaja dao sam izjavu u policiji u Beloj Crkvi. Nedugo potom dao sam, kako mi je rečeno, po nalogu ministra policije, dopunu izjave. Tom prilikom mi je rečeno da je oformljen tim koji se bavi time. Posle dve nedelje imao sam poziv iz kabineta ministra policije, kada mi je saopšteno da je slučaj u delu telefonskih pretnji rešen i da će se učiniti sve da se otkrije ko je to uradio, kao i da se po tome se intenzivno postupa”, izjavio nam je kolega Cvetković.

On je dodao da mu je iz “PU Pančevo rečeno da ima stalni povišeni nivo nadzora nad  porodicom”, i da ga policija “kontaktira na desetak dana”.

“U policiji mi je rečeno da sam meta za pretnje bio što sam na konferenciji za novinare postavio pitanje u vezi sa radom Fonda za kapitalne investicije Vojvodine i da su telefon sa koga su one stigle koristila lica koja su bila lišena slobode i osumničena da su oštetila Fond”, precizirao je on.

Cvetković je još naveo da ga je što se tiče pretnji putem interneta, “tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obavestilo da  se radi na tome”, te da je “suženo polje ko bi to mogao da učini”. On je još kazao da je “prijatno iznenađen reakcijom policije u vezi sa ovim slučajem”.

 

 

Komunalna policija cenzurisala novinare

 

Obezbeđenje gradonačelnika je onemogućilo novinare KRIK-a 21. oktobra ove godine, da snimaju gradonačelnika Sinišu Malog kod Savanove, gde je već davao izjavu televizijskim ekipama. Na šetalištu kod kafića „Savanova“, obezbeđenje je preprečilo put novinarima KRIK-a, uzelo im fotoaparat i mobilni telefon i obrisalo snimke koje su novinari napravili dok su pokušavali da gradonačelniku postave pitanje.  

“Gradonačelnik je rekao da nema obezbeđenje, a ispostavilo se da su svi prisutni na snimcima pripadnici komunalne policije, načelnik Nebojša Ristič, njegov zamenik Darko Vujisić i komunalni policajac Marko Cvetkoski, koji je bio u civilu i se vidi da sedi zaključan u kolima i briše snimke sa fotoaparata“, kažu kolege iz KRIK-a.  

Gradonačelnik se posle incidenta javno izvinio novinarima KRIK-a, osudio ponašanje komunalne policije, ali i ponovo odbacio navode KRIK-a. Ombudsman je zatražio izjašnjenje Komunalne policije o KRIK-u, a Komunalna policija pokrenula je disciplinski postupak i predložila da bude suspendovan komunalni policajac zbog incidenta sa novinarima KRIK-a. NUNS je takođe zatražio smenu načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića zbog ugrožavanja prava i slobode novinara, a UNS je osudio oduzimanje novinarske opreme, fotoaparata i ličnih telefona, koje su novinari KRIK-a. 

Kolege iz KRIK-a kažu da čekaju zvaničan odgovor Komunalne policije o suspendovanju policajca Marka Cvetkoskog. “Za nas ovaj slučaj nije završen jer smo se pritužbom obratili komunalnoj policiji, Gradu Beogradu i Skupštini grada Beograda, koja postavlja načelnika, na rad načelnika i zamenika, jer tražimo i njihovu odgovornost za učestvovanje u incidentu”, navodi se u dopisu kolega iz KRIK-a.  

 

 

Pendrecima na novinare

 

Ekipa RTS-a novinarka Jovana Đurović, Vladan Hadži Mijailović i Miroslav Đurađinović pretučena je na mađarsko-srpskoj granici.  Njih je 16. septembra mađarska policija pretukla i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. 

Koleginica Đurović nam je kazala da se povodom tog incidenta „osim osude napada od strane zvaničnika, dalje ništa nije desilo“, te da „nije informisana da je posle toga bilo šta pokrenuto“.

„Ne znam da li je Srbija tužila Mađarsku. Teško je odrediti ko je to uradio jer su policajci bili maskirani. Ja kada bih sada podnela krivičnu prijavu morala bih da to učinim protiv NN lica. Zvaničnici su se izvinjavali i mislim da se na tome završilo. Niko me posle nemilog događaja nije kontaktirao niti od srpskih niti mađarskih vlasti“,  izjavila nam je Jovana Đurović

Napad su osudili premijer, ministar spoljnih poslova, Ministarstvo kulture, a reagovala su medijska udruženja NUNS, UNS, NDNV, Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga novinara BiH i Sindikat novinara Srbije. 

 

 

“Olovom ću da vas napunim”

 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak povodom napada Božidara Filipovića na novinarku i foto-reportera „Politike”. Policiji je podnet zahtev da se provere i ispitaju svi detalji i okolnosti tog događaja. Inspektori Odeljenja za javni red i mir beogradske Policijske stanice Vračar podneli su krivičnu prijavu protiv Božidara Filipovića kojom ga sumnjiče za ugrožavanje bezbednosti.Krivična prijava je dostavljena Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, pa se uskoro očekuje saslušanje svih učesnika i očevidaca incidenta. 

Filipović je 9. septembra ove godine napao novinarku Danijelu Vukosavljević i foto-reportera "Politike" . "Sad kada ste ušli, nećete izaći odavde. Olovom ću da vas napunim, pa ćemo da vidimo ko će onda da piše tekst”, urlao je njih Filipović, stanar zgrade u beogradskoj Trnskoj ulici broj 4 na Vračaru. Ekipa lista bila je petnaestak minuta pritvorena u njegovom stanu i izložena pretnjama. 

 

 

Nema elemenata krivičnog dela?!

 

Novinar Slaviša Lekić je 25. novembra, u beogradskoj policijskoj stanici u Ulici Milana Rakića, obavestio policiju o pretnjama i osobama koje prate njegovo kretanje. Tada je  sačinjena službena beleška, a Lekiću rečeno da MUP ne može ništa da preduzme jer, u njegovoj prijavi nema elemenata krivičnog dela.  

Pretnje su kulminirale nakon emisije TV Pink 21. Novembra u kojoj je glavni i odgovorni urednik tabloida “Informer” Dragan J. Vučićević označio Lekića kao jednog od učesnika u navodnom državnom udaru. Kao jedini dokaz u prilog toj tvrdnji naveden je Lekićev intervju “Nacionalu”. U istom kontekstu Slavišu Lekića je spomenuo i ministar pravde Nikola Selaković.

 

 

Prostakluk “gospodina” ministra

 

Ministar vojske Srbije Bratislav Gašić je u Trsteniku na skandalozan način prokomentarisao potez novinarke dopisnice B92 koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima.

"Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", izjavio je ministar odbrane što su kamerama i mikrofonima zabeležili brojne novinarske ekipe koje su čekale njegovu izjavu. Ministar se javno izvinio za nedolično ponašanje, a njegov gest osudio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao I novinarska udruženja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zaprepašćenje zbog neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane prema novinarki B92. i smatra da „Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije“.

 

 

Otac fudbalera pretio reporteru

 

Za vreme utakmice između kadeta “Vojvodine” i “Crvene zvezde”, koja je odigrana 29. septembra na pomoćnom terenu stadiona “Rajko Mitić”, otac Filipa Maksića, čiji je sin stavio na Instagram fotografiju u trenerci “Partizana”, na očigled velikog broja ljubitelja fudbala, počeo je da preti novinaru “Sporta” Aleksandru Marojeviću.

Urlajući na njega, uz pogrdne reči, zapretio mu je: “Neće se na ovome završiti. Pripazi se ti malo, nakazo”. “Da sam mu prišao malo bliže, imam osećaj da bi me udario”, kazao je reporter “Sporta”, posle nemilog događaja. Generalni direktor crveno-belih, u ostavci Zvezdan Terzić, je bio iznenađen kada je uputan o ovom slučaju, rekavši da “Niko nema pravo da vređa novinare, bez obzira na to odakle dolaze i koji je razlog nezadovoljstva”, obećavši da će “istražiti šta se tačno desilo i reagovati adekvatno”.

Javne ličnosti, ma iz koje sfere života dolazile, trebalo bi da znaju da je ponašanje prema novinarima - ponašanje prema javnosti. Nepoštovanje iskazano prema njima je isto što i nepoštovanje naroda!


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar