BAZENUNS.RS

 

08. 02. 2016. Beta, RTVKomentari (0)

Novinari isporučuju zahteve premijeru

Predstavnici Inicijative "Novinari ne kleče" predaće danas u 12.00 časova Vladi Srbije spisak zahteva za premijera Aleksandra Vučića i šest resornih ministara, a u 19.00 sati organizovaće novi protest na kojem će pored ostalog biti ukazano na sve gori položaj profesije.

Foto: rtv.rs (Vanja Đurić) ilustracija

Foto: rtv.rs (Vanja Đurić) ilustracija

Pismo sa zahtevima biće upućeno ministrima unutrašnjih poslova, rada i zapošljavanja, finansija, privrede, kulture i informisanja, kao i potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.


U pismu premijeru i resornim ministrima, biće zatraženo da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima
Novinari će od premijera i ministara zatražiti i da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.


Inicijativa zahteva od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija.


Od ministra finansija Dušana Vujovića, okupljeni u toj inicijativi, zatražiće da sprovede kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.


Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.
Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.


Od ministra kulture i informisanja inicijativa zahtevaće se da prati da li su ispunjeni pomenuti zahtevi i da ukoliko zahtevi nisu ispunjeni da insisitira na njihovoj realizaciji.


Protest pod nazivom "Novinari ne kleče - Još ste nam ostali dužni" zakazan je za večeras u 19.00 časova ispred zgrade Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će "dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima".


U najavi protesta navedeno je da je skupštinska rasprava i pored smene ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da "većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koju je Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji".


Skupština Srbije je u petak, 5. februara razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao "da voli novinarke koje lako kleknu".


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar