BAZENUNS.RS

 

04. 12. 2015. NUNSKomentari (0)

NUNS: Neopravdane optužbe SNS protiv Olivere Kovačević

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je potpuno neopravdana i neprihvatljiva optužba Srpske napredne stranke da se urednica RTS Olivera Kovačević "brutalno politički meša" u istražne radnje koje preduzima policija po nalogu Tužilaštva, te da je cilj ove kritike disciplinovanje novinara.

Olivera Kovačević Foto:mondo.rs

Olivera Kovačević Foto:mondo.rs

Posebno je opasna tvrdnja SNS da je ta stranka “bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa". Olivera Kovačević je juče izjavila da "bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira".

 

NUNS takođe izražava očekivanje da istraga povodom uznemiravajućih tvrdnji i optužbi u javnom obračunu TV Pinka i Informera, s jedne strane, i Kurira, s druge, neće biti selektivna.

 

Ustav, domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, a bilo kakvi politički, partijski ili ekonomski pritisci na slobodu govora nedopustivi su u jednom demokratskom društvu.

 

NUNS pozdravlja stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da premijer Aleksandar Vučić i sve ostale državne strukture moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

 

“Naravno da postoji i odgovornost novinara za izgovorenu i pisanu reč, zato mislim da je vrlo bitno da se time, odnosno novinarima koji ne poštuju novinarski kodeks, bave samoregulatorna tela", ukazuje Dunja Mijatović.

 

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 04.12.2015.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar