BAZENUNS.RS

 

28. 08. 2019. NUNSKomentari (0)

NUNS: Osuda “navijačkih” huligana i podrška novinarima N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava kolegijalnu solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je juče bila izložena brutalnom iživljavanju huligana u blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs.

NUNS najoštrije osuđuje incident u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vređalo. 

 

Upozoravamo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera. 

N1 poseduje snimak incidenata a NUNS poziva policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere. Takođe pozivamo upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje “navijača”. 

 

Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase - „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… 

 

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i građane za mišljenje. Međutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju. 

 

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, međutim, oni su ih pratili. „Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, ispričao je reporter N1.

 

U blizini novinari nisu videli policiju.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.08.2019.  


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar