BAZENUNS.RS

 

01. 06. 2019. Komentari (0)

NUNS osudio diskriminaciju medija u Valjevu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju medija koju u Valjevu kontinuirano spovodi lokalna vlast kršeći time domaće i međunarodne norme o slobodi javnog informisanja.

Najnoviji slučaj selektivnog tretmana medija dogodio se u četvrtak i petak prilikom posete ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović o kojoj valjevski čelnici nisu obavestili sva glasila, čime su prekršili zakonske norme koje zabranjuju neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika, novinara i drugih medijskih profesionalaca. Gradska uprava o poseti ministara nije obavestila izveštače televizije N1, Blica, Večernjih novosti, Kurira, Politike, Radija Slobodna Evropa, kao ni novinare lokalnog nedeljnika Napred, portala Dijalog.net, Kolubarske.rs, Valjevska posla.

 

Glavni i odgovorni urednik portala Dijalog.net Aleksandar Milijašević rekao je za NUNS da je diskiminacija medija u Valjevu već ustaljena.

 

„U Valjevu je već ustaljena praksa da predstavnici lokalne vlasti, najblaže rečeno, diskriminišu medije i organizacije civilnog društva. Pored toga što se novac iz gradskog budžeta dodeljuje ,prijateljskim, medijima i udruženjima, sve prisutnija je pojava da predstavnici gradske vlasti biraju ,prijateljske, medije kada je potrebno da upoznaju javnost o aktivnostima lokalne vlasti. To je bio slučaj i prilikom poslednje posete ministra Ružića“, kaže Milijašević.

 

Prema njegovim rečima, kao da se lokalne vlasti u tom negativnom smislu ugledaju na visoke državne funkcionere.

 

“Stiče se utisak da je odnos lokalnih vlasti, i to ne samo u Valjevu, prema javnom interesu i zakonskim obavezama u skladu sa modelom ponašanja najviših državnih funkcionera. Transparentnost i odgovornost su, izgleda, teške strane reči koje svoje mesto ne nalaze u javnom i političkom životu u Srbiji. Nažalost, posledice trpimo svi – država, društvo, građani i građanke, javni interes. Zato i ne treba da čude ocene domaćih i međunarodnih organizacija o Srbiji kao zarobljenoj državi“, ukazuje Milijašević u izjavi za NUNS. 

 

NUNS poziva gradsku upravu Valjeva da prestane sa diskriminacijom i da svim novinarima i medijima omogući ravnopravan pristup događajima i informacijama od javnog značaja i interesa.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 1. juna 2019.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar