BAZENUNS.RS

 

18. 06. 2019. NUNSKomentari (0)

NUNS osudio jezive uvrede i pretnje novinarki Kurira

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napade i jezive uvrede koje su putem društvenih mreža upućene novinarki Kurira Ljiljani Stanišić.

Istovremeno, NUNS po ko zna koji put poziva novinare i medije da u svom radu striktno poštuju etičke i profesionalne standarde novinarstva.

 

Povod za uvredljive poruke i pretnje bio je tekst o pevačici Jeleni Karleuši. Na to je Karleuša reagovala na Instagramu i Fejsbuku tvrdnjom da je Stanišić plaćena da protiv pevačice i njene porodice “smišlja monstruozne laži”, i objavila fotografiju novinarke Kurira. Na društvenim mrežama su usledile brojne anonimne i potpisane jezive uvrede i pretnje novinarki i njenom detetu.

 

NUNS podseća da postoje zakonski mehanizmi za izražavanje nezadovoljstva i demantovanje medijskih informacija. Takođe, postoji i Savet za štampu koji je nadležan za tumačenje Kodeksa novinara Srbije u medijskim sadržajima u štampanim i internet medijima.

 

Tim povodom NUNS ukazuje da pojedini tablodi u trci za većim tiražom podilaze najnižim porivima čitalačke publike i veoma često krše profesionalnu etiku, posebno kada izveštavaju o tragičnim događajima, te političkim ili estradnim ličnostima.

 

Primera radi, list Kurir je prema monitoringu Saveta za štampu u periodu od avgusta do kraja prošle godine čak 70 puta prekršio Kodeks novinara. Pri tome Kurir je posredstvom svog izdavača član Asocijacije medija koja je jedan od osnivača Saveta za štampu i tim pre obavezan da poštuje novinarsku etiku i da objavljuje odluke Saveta za štampu o kršenju Kodeksa.  

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18.06.2019.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar