BAZENUNS.RS

 

28. 06. 2019. NUNSKomentari (0)

NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše i ugrožava novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije je zaprepašćeno dikriminacijom novinara koju već dugo sprovodi lokalna vlast opštine Aleksandrovac a što je juče kulminiralo fizičkim napadom opštinskog radnika obezbeđenja na novinara lokalnog lista Rasina pres Gvozdena Zdravića.

 

NUNS osuđuje napad za koje smatra odgovornim čelne fukcionere Aleksandrovca, pre svih predsednika opštine Mirka Mihajlovića i predsednika Skupštine opštine Toma Savkovića. Nezakonita je i neprihvatljiva zabrana novinaru Zdraviću da prisustvuje sednicama Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, i da je „nedostojan“.

 

Juče je radnik opštinskog obezbeđenja fizički sprečio novinara Zdravića da uđe na sednicu lokalnog parlamenta a zatim ga i napao, o čemu postoji video zapis koji je dostavljen NUNS-u.

 

NUNS poziva odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara, u skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji strogo i nedvosmisleno zabranjuju ograničavanje slobode javnog informisanja.

 

Skandalozna je sinoćna izjava šefa odborničke grupe SNS u SO Aleksandrovac Dejana Markovića da je novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno da prati sednicu opštinskog parlamenta „jer piše neobjektivno“.

 

Podsećamo da čelni funkcioneri Aleksandrovca ne mogu da odlučuje o “nedostojnosti” novinara da izveštava o radu opštinskog parlamenta. Za utvrđivanje kršenja zakonskih i etičkih pravila novinarstva zaduženi su sud, REM i Savet za štampu a ne vlast.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.06.2019 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar