BAZENUNS.RS

 

13. 11. 2015. BIRNKomentari (0)

Prvi korak ka boljoj zaštiti novinara

Bolja i efikasnija zaštita novinara bila je tema prvog sastanka između Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva i predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja.

Sastanak je jedna od mera akcionog plana za poglavlje 23 između Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva koji za cilj ima unapređenje efikasnosti istraga o napadima na novinare i krivično gonjenje izvršilaca napada. Održan sastanak prvi je na ovu temu, a krajnji rezultat bi trebalo da bude potpisivanje Memoranduma o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i reprezentativnih udruženja novinara, koji će sadržati protokol o postupanju u slučaju pretnji ili napada na novinare.

Sastanku su u ime udruženja novinara prisustvovali Tanja Maksić, zamenica predsednika Asocijacije onlajn medija, Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zoran Sekulić, predsednik Asocijacije medija, Miša Tadić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistva novinara.

Najspornija tačka razgovora bila je kako definisati ko je predmet zaštite, s obzirom na to da Krivični zakonik prepoznaje novinare kao službena lica koja uživaju posebnu zažtitu, ali ne definiše ko se smatra za novinara. Situaciju dodatno otežava činjenica da su onlajn novinarstvo i novi mediji u ekspanziji, te je broj onih koji se predstavljaju kao novinari sve veći.

Takođe je potrebno izgraditi jasan stav o tome kako suzbiti onlajn govor mržnje, kao i pretnje i uvrede putem mejla, društvenih mreža i sl.

U Srbiji je, prema bazi podataka NUNS-a, u ovoj godini evidentirano 28 napada na novinare, od toga devet fizičkih nasrtaja, 16 verbalnih pretnji i tri napada na imovinu, što su alarmantne činjenice koje upravo govore o neophodnosti protokola o postupanju u slučaju pretnji ili napada na novinare.

Urednik novinske agencije FoNet Davor Pašalić, u julu 2014. bio je pretučen u dva navrata, a ni posle više od godinu dana taj slučaj nije rešen. Urednica Insajdera, Brankica Stanković 6 godina je pod policijskom zaštitom zbog pretnji kojima je bila izložena nakon prikazivanja serijala „(Ne)moć države“ o vođama ekstremnih sportskih navijača. Cilj potpisivanja Memoranduma jeste uspostavljanje većeg stepena zaštite bezbednosti novinara, kako bi se ovakvi slučajevi iskorenili, a novinari bez straha obavljali svoj posao.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar