BAZENUNS.RS

 

10. 03. 2016. DanasKomentari (0)

Samo uslovna kazna za pretnje smrću

Viši sud u Nišu pravosnažno je osudio na uslovnu kaznu zatvora od po šest meseci prethodnog direktora Gradske toplane Niš Milutina Ilića, njegovog bliskog saradnika Dobrivoja Stanimirovića, kao i Miju Jankovića, koji se predstavljao kao "telohranitelj" i "privatni detektiv", zbog pretnji novinaru i uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću, saopštio je ovaj regionalni internet portal.

Sudsko veće, kojim je predsedavao Mirko Drašković, a u kom su bili Olgica Papović i Saša Dujaković, osudilo je svu trojicu na ovu zatvorsku kaznu, uslovno na dve godine,jer su "sa umišljajem i u uračunljivom stanju, ozbiljnim pretnjama da će napasti na život i telo, ugrozili Blagojevićevu sigurnost". Blagojević je u aprilu 2014. godine prijavio policiji da ga je, nakon više tekstova o spornim nabavkama alkoholnih pića za potrebe ovog javnog preduzeća, te partijskim zapošljavanjima, tadašnji direktor Toplane Ilić pitao: "Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?", a na njegovo potpitanje da li je to pretnja, odgovorio: "Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći". Dan kasnije Blagojevića su pozvala dvojica muškaraca koji su se predstavili kao "pukovnik Dobrivoje iz Prištine" i "telohranitelj Mija Janković" i upozorili ga da se "ne igra takvim stvarima".

 

Kadrovi

 

Milutin Ilić je imenovan na direktorsku funkciju u Toplani kao kadar SNS, a Dobrivoje Stanimirović je bio potpredsednik Odbora za bezbednost SNS u Nišu. Ovo je, inače, druga pravosnažna presuda lokalnim funkcionerima SNS-a zbog pretnji novinarima "Južnih vesti" za manje od dva meseca.

 

Iako postoje audio snimci pretnji koje su uputili, Stanimirović i Janković su pred sudom tvrdili da to nisu izjavili.

 

Sva trojica osuđenih prethodno su bila oslobođena krivice. Sutkinja Osnovnog suda u Nišu Marija Svilar Petković je sredinom 2014. donela oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da oni nisu pretili novinaru, već mu samo "naglasili osetljivost teme", a NUNS je takvu presudu kritikovao kao "sudsku toleranciju prema pretnjama novinarima".

 

 

Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar