BAZENUNS.RS

 

04. 12. 2015. N1Komentari (0)

Slučajnost? Jedino pitanje Lavrovu - kritika Dunje Mijatović

Nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, novinarima je omogućeno da postave samo jedno pitanje i ta mogućnost data je TV Pink.

Od brojnih tema koje zanimaju domaću i svetsku javnost, pitanje te televizije odnosilo se na kritike koje je Lavrov izrekao na račun Dunje Mijatović, predstavnice OEBS-a za slobodu medija. Slučajnost ili ne, ali pitanje je postavljeno nakon što je predstavnica OEBS-a za slobodu medija izjavila, u danas objavljenom intervjuu, da očekuje od države, Vučića i svih ostalih struktura da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

 

Odgovarajući na pitanje, Lavrov je rekao da je taj departman OEBS-a politizovan i orijentisan na opsluživanje jednostranih interesa nekih zemalja OEBS-a.

 

Lavrov je rekao da u tom departmanu OEBS-a kategorički odbijaju opšteprihvatljiva načela koja bi trebalo da postoje.

 

"Nisu saglasni sa našim predlozima, jer je udobnije da imate amorfne strukture. Nastojimo i borimo se da ovaj posao usavršimo, ali su oni više puta ispoljavali zamerke reagujući na apsolutno sitne stvari, na slučajeve kada iznose mišljenja predsednici vlada ove ili one zemlje, a zatvaraju oči na drastična kršenja slobode medije", rekao je Lavrov.

 

Kao primer je naveo hapšenje dvojice turskih novinara protiv kojih su najavljene tužbe, o čemu se na primer šefica tog departmana Dunja Mijatović oglasila, ali ne i u drugim slučajevima kršenja slobode medija, što je diskriminacija po svim osnovama, prenosi Tanjug.

 

Mijatovićeva se, kaže Lavrov, nije oglasila kada je u pitanju kršenje slobode medija u Ukrajini gde su, kako je rekao, sve ruske televizije zabranjene, a štampani mediji cenzurisani ili zabranjivani.

 

"Neki novinari su i fizički napadani, a da ne govorim o slučajevima kada su ruski novinari tokom ratnih dejstava na istoku Ukrajine ubijeni", istakao je Lavrov i dodao da bi sve to "trebalo da bude uzeto u obzir u punom kapacitetu.

 

"Ovaj posao u OEBS-u je puno politizovan sa dodvoravanjem jednom broju zemalja", rekao je.

 

Premijer Vučić je, pridružujući se odgovoru Lavrova o funkcinisanju odseka za medije OEBS, podsetio da je prvi napad na vladu i njega i to lično od Mijatovićeve usledio u vreme majskih poplava prošle godine i da je mislio da se to tada i završilo, ali očito nije.

"Ja sam mislio da je istina važna i upinjao sam se iz petnih žila da dokažem da pisanje pojedinih medija nije tačno. A onda sam u međuvremenu shvatio da sve to sa istinom, pravdom i činjenicama nema veze", rekao je.

 

Zato, dodao je, danas više nikome ne odgovara.

 

Stanje u medijima u Srbiji komentarisao je nešto ranije i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Robert Berščinski.

 

On je u intervjuu za FoNet rekao da istraživačko novinarstvo ne bi trebalo da se tretira kao pretnja nekoj vladi i ocenio da "vlada postaje jača kada stručnjaci sa strane, uključujući novinare, otkrivaju kriminal, a korupcija je oblik kriminala".


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar