BAZENUNS.RS

 

07. 08. 2014. V.M. Večernje novostiKomentari (0)

Specijalac štiti Pantićeve ubice

Jedan od osumnjičenih za likvidaciju novinara „Novosti“ Milana Pantića u Jagodini, 11. juna 2001. godine, čije ubistvo do danas nije rasvetljeno, nalazi se u Republici Srpskoj, gde je došao iz jedne zapadnoevropske zemlje!

Kako je našem listu potvrdio advokat Duško Tomić, on u zemlji, iz koje je nedavno doputovao, duže vreme živi s novom porodicom i pod promenjenim imenom.

Naš sagovornik navodi da ta saznanja ima kao advokat bivše supruge osumnjičenog, sa kojom ovaj ima maloletnog sina. Tomić kaže da su mu upućene pretnje da će ga se, baš kao i njegovog saradnika koji je radio na ispitivanju ubistva Pantića, „rešiti na najgori moguć i način, pošto su mu napravili pakao od života“.

Zvao me je, nedavno, blizak rođak osumnjičenog, koji živi u okolini Bijeljine, ističući da je nesporno da je vozio Pantićeve ubice u Jagodinu i iz nje, ali da nije ubio hrabrog novinara kaže Tomić, bivši kontraobaveštajac Saveznog SUP nekadaš nje SFRJ. Rekao sam mu da nema problema i da osumnjičeni, bivši pripadnik jedne od specijalnih ratnih jedinica, dođe iz inostranstva, ode u Srbiju i da izjavu.

Tomić, međutim, ističe da mu je sagovornik preneo da se njegov rođak, osumnjičen za zločin u Jagodini, nije opredelio za takav korak. Neće da, kako mu je rekao, prelazi Drinu, već je „zapretio da će me tužiti, baš kao i svoju bivšu suprugu nadležnima u Sarajevu“. Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ranim jutarnjim satima, sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu.

Napadač, ili više njih, sačekali su ga u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Ulici Branka Radičevića u Jagodini, dok se vraćao iz prodavnice. Od tada do danas promenjeno je čak sedam radnih grupa koje su radile na otkrivanju počinilaca i nalogodavaca zločina. Početkom prošle godine oformljena je Komisija za otkrivanje ubistava novinara.

Tada je prvi put objedinjena dokumentacija jagodinskog tužilaštva, BIA, Uprave za kriminalističku policiju i Tužilaštva za organizovani kriminal. Predsednik Komisije Veran Matić kaže da sedam radnih grupa iz policije radi na dva pravca istrage ubistva Pantića, navodeć i da očekuje veliki pomak u istrazi.

Ta dva pravca istrage odnose se na poslovanje Jagodinske pivare i cementare „Novi Popovac“ kod Paraćina, koje se moguće „ukrštaju“ i u jednom međupravcu naveo je Matić. On dodaje da su pripadnici radne grupe za istragu ubistva Slavka Ćuruvije nakon podizanja optužnice „pridodati“ timu kolega koji istražuju ubistvo Pantića.

 Smetao "moćnicima

Pantić je, kako „Novosti“ saznaju, bio smetnja lokalnim politič koprivrednim moćnicima, ali i njihovim zaštitnicima u delu institucija, pre svega u lokalnom tužilaštvu.

Lokalni moćnici imali su, otkrivaju naši izvori, više nego dobre veze u delu „moćnih političkih i policijskopravosudnih krugova“. Ne samo što su im smetali objavljeni Pantićevi tekstovi u „Novostima“ o pivari i cementari, već i materijal koji je dobio o malverzacijama koje se odnose na ta preduzeća. Taj materijal je „žuljao“ čak i, posle petooktobarskih promena, neke moćne „bezbednosne krugove“ u Srbiji tvrdili su pojedini svedoci.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar