BAZENUNS.RS

 

28. 01. 2016. Komentari (0)

Što veća nesigurnost novinara to manje slobode

Opšta nesigurnost, strah od gubitka posla i plate i samim tim strah za egzistenciju, utiču na situaciju u medijima, pokazuje istraživanje o uticaju ovih problema u medijima na informisanje građana Srbije. Problem bi u najvećoj meri rešili promenom profesije.

Foto: N1

Foto: N1

Nesigurnost novinara dosegla je zabrinjavajući nivo i to kod više od 60 odsto ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja. Novinare najviše tište pravna nesigurnost, nesigurnost radnog vremena, radnog mesta i uslova rada.


„Doprinosi tome da su mediji sve manje i manje profesionalni odnosno da ih je sve teže i teže podvesti pod tu definiciju, a da se profesionalni standardi u obavljaju medijskih poslova, dakle u obavljanju novinarskih poslova polako krune“, kaže Jadranka Jelinčić iz Fonda za otvoreno društvo.


Rezultati pokazuju da su novinari kritičniji prema vlasti, državi ili vlasnicima medija nego prema sopstvenoj profesiji, ali su nedovoljno samokritični, dok je ukupno stanje u medijima loše.


Vise od dve trećine novinara smatra da u Srbiji nema slobode medija, Više od tri četvrtine smatra da država kontroliše medije. Skoro tri četvrtine njih misli da je autocenzura među novinarima veoma raširena, dok više od tri četvrtine novinara smatra da danas ima više autocenzure nego cenzure, jer se novinari plaše da ne ostanu bez posla.


Kada bi mogli da biraju dve petine novinara bi napustilo novinarstvo; isto toliko bi se opredelilo za medij u kojem mogu slobodno da pišu bez obzira na status i visinu plate, dok bi jedna petina novinara izabrala siguran posao i po cenu da ne piše ono što misli i ono što zna.


Autori istraživanja slažu da ključna odgovornost nije na novinarima: „Ne mogu novinari izboriti slobodu medija, to je iluzija. Sloboda medija je rezultat drustvene akcije i borbe. Bez razvijene gradjanske javnosti iluzorno je ocekivati da ce tu sad upasti novainri i nadomestiti tu ogromnu prazninu“, kađe sociolog Srećko Mihajlović.


Iako tvrde da novinarstvo u Srbij ima budućnost, jer je puno onih koji žele time da se bave, u Centru za istraživačko novinarstvo kažu da kod velikog broja novinara ne vide napor da se nešto promeni.


Autori istraživanja tvrde da je za poboljšanje situacije potreban veći angažman novinarskih udruženja i sindikata, ali i da se nesigurnost svi moraju navići jer smatraju da je ona sastavni deo savremenog života. Ipak, i u toj situaciji novari moraju zaštititi i unaprediti i svoj rad i svoju profesiju.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar