BAZENUNS.RS

 

04. 01. 2017. Nikola Radišić N1Komentari (0)

Suđenje NIN-u najefikasnije u istoriji

Suđenje po tužbi ministra Nebojše Stefanovića protiv NIN-a jedno je od najefikasnijih jer je trajalo svega jedan dan. Viši sud u Beogradu odlučio je da su urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk i novinarka Sandra Petrušić povredili profesionalni ugled i čast ministra policije, a prvostepenom presudom kažnjeni su novčanom kaznom od 300.000 dinara.

TANJUG/Sava Radovanović

TANJUG/Sava Radovanović

Ko je rušio u Savamali i ko je za to odgovoran, sud nije utvrdio, ali smatra da su novinarka i urednik nedeljnika NIN krivi jer su povredili čast i ugled Nebojše Stefanovića, ministra policije. Osuđeni su zbog teksta "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" od 16. juna, koji se odnosi na njegovu ulogu u noćnom rušenju objekata u Savamali u izbornoj noći prošle godine.

 

"Rušenje u Savamali uključivalo je više različitih struktura: državne i nedržavne i više nivoa vlasti po vertikali. Otuda je odgovornost gradskog vrha nesporna. Jedino što nije dovoljna. Jer takav posao nije bio moguć bez znanja i pomoći ministra policije", navodi se u spornom tekstu koji je objavio NIN.

 

"Ispalo je kao da smo ministra Stefanovića optužili da je on lično rušio sa bagerima i fantomkama na glavi, kao da nismo insisitrali na tome da je glavni krivac u tome što policija evo ni posle osam meseci ništa nije uradila, niti se zna ko je, ni zašto, ni kako, ni kada i ja sve više na žalost imam utisak da to nećemo saznati", kaže Ćulibrk.

 

NIN, Ćulibrk i Petrušič imaju osam dana da podnesu žalbe Apleacionom sudu. Najavljuju da to neće propustiti, ali i da će nastaviti da insistiraju na otkrivanju odgovornih za noćno rušenje u Savamali. Ukoliko presuda opstane, spremni su, kažu, da idu do Strazbura.

 

O Strazburu razmišlja i Nevena Krivokapić, članica Saveta za štampu, koja kaže da je evropska praksa potpuno drugačija.

 

"Daje se veća sloboda medijima da čak i u situacijama kada se ne može dokazati istinost određene informacije, da se dopušta njeno objavljivanje zato što su novinari 'u dobroj veri' verovali da to je tako", objašnjava Krivokapić.

 

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije smatraju da je presuda protiv NIN-a pokazatelj ugrožavanja slobode javne reči i najavljuju zajedničku reakciju novinarskih udruženja.

 

"U praksi se ne može oteti utisku da ovo funkioniše kao pritisak na medije. Funkcioniše kao poruka da mediji treba storgo da paze kako se odnose prema najvišim predstavnicima vlasti i kako komentarišu njihovo delovanje", kaže Dragan Janić.

 

Suđenje protiv NIN-a jedno je od najefikasnijih jer je trajalo svega jedan dan. Nebojša Stefanović je na sudu rekao da ga je NIN lično optužio da je odgovoran za rušenje u Savamali, da je to uznemirilo njega i njegovu porodicu i nanelo štetu profesionalnoj karijeri i ličnom ugledu. On je dodao da će, ukoliko dobije na sudu, novac pokloniti porodicama stradalih policajaca.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar