BAZENUNS.RS

 

04. 12. 2015. NUNS, NDNVKomentari (0)

Temerin: Novinarima zabranjeno da snimaju sednicu

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro protestuju protiv dešavanja na sednice Skupštine opštine Temerin, na kojoj su čelnici lokalne samouprave zabranili novinarima da rade svoj posao.

Dok je sednica još uvek bila u toku, predsednik Skupštine opštine Temerin Robert Karan prišao je glavnom uredniku Naših novina i portala Temerin info i rekao mu da je zabranjeno snimati sednicu, te da ugasi kameru.

 

Novinarska udruženja smatraju da je skandalozan čin da predsednik Skupštine opštine zabranjuje novinarima da obavljaju svoj posao, bez obzira da li je u pitanju snimanje sednice u video i audio formatu, ili su novinari iz pisanih medija. Nedopustivo je da novinarima bude uskraćena mogućnost da izveštavaju javnost, a pogotovo o radu skupštinskih tela u svojim sredinama.

 

Vlast mora da obezbedi punu transparentnost rada, posebno rada Skupštine, a skrivanje od javnosti i zabrane ove vrste mogu predstavljaju ozbiljnu i opasnu zloupotrebu .

 

Osim toga, dva novinarska udruženja podsećaju da su sloboda izražavanja i pristup informacijama zagarantovani Ustavom i zakonima Srbije, pa se ovakvo ponašanje predsednika Skupštine opštine Temerin može protumačiti i kao atak na medijske slobode.

 

Očigledno je da temerinska vlast ne haje za medije, što najbolje ilustruje činjenica da ove godine uopšte nisu raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih sadsržaja.

NUNS i NDNV
Beograd - Novi Sad, 04.12.2015.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar