BAZENUNS.RS

 

19. 03. 2016. KrikKomentari (0)

Zaustavite napade na novinare KRIK: Hajka na urednika Dojčinovića mora da prestane!

Informer danima vodi hajku protiv Stevana Dojčinovića, UNS i NUNS pitaju MUP i BIA da li to država i dalje prati novinare, a Ministarstvo informisanja utvrđuje da li je zakon ugrožen

Novinarska udruženja, nevladine organizacije i stručna javnost oštro su osudili pisanje Informera o Stevanu Dojčinoviću, uredniku Krika — mreže za istraživanje kriminala i korupcije!

 

Informer, na čijem je čelu Dragan J. Vučićević, već nekoliko dana objavljuje tekstove o tome na kojim pričama Krik radi.

 

Dosije

 

U jučerašnjem broju Dojčinovića su označili kao saradnika narko-dilera, francuskog špijuna i sado-mazohistu, objavljujući pritom fotografije iz Dojčinovićevog privatnog života!

 

- Prva fotografija koju su objavili datira iz jula ili avgust prošlog leta, što znači da nas neko već dugo posmatra. To smo i sami uočili jer smo u poslednje vreme sve češće viđali nepoznate ljude po kafićima kako nas slikaju ili snimaju telefonom. Opasno je i što otkrivaju koju priču pripremamo, kao i sa kim se sastajemo… — kaže Dojčinović:

 

- Jasno je da sve ovo nije delo amatera i da iza svega stoji državna agencija. Sve mi liči na to da Informer objavljuje deo po deo mog dosijea, koji, recimo, BIA sastavlja.

 

Reagovao je i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je poručio da stručne službe analiziraju da li je pisanjem Informera ugrožen Zakon o javnom informisanju. On je rekao da je to pravno pitanje i apelovao na glavne urednike i vlasnike medija da „sa malo većom brigom mere svoje reči“.

 

Hitna istraga

 

Predsednik NUNS Vukašin Obradović upozorava da je Informer ovakvom kampanjom na Dojčinovića stavio metu:

 

– Targetirajući Dojčinovića kao špijuna, Informer je na njega stavio metu i najozbiljnije mu ugrozio bezbednost.

 

Državni organi, a pre svega MUP i BIA, dužni su da javnosti dostave odgovore da li su učestvovali u praćenju, fotografisanju i prikupljanju informacija o novinaru Krika. A ako nisu, na koji način su ove informacije dospele u Informer. Istragu bi ovim povodom pod hitno trebalo da pokrene i tužilaštvo, zato što ovo što se dešava Dojčinoviću otvara sumnju u to da država i dalje prati i prisluškuje novinare.

 

Da je Informer prekršio Kodeks novinara Srbije, smatra i Ljiljana Smajlović, predsednica UNS, koja, međutim, napominje da nije „pristalica bojkota redakcije Informer na kakav poziva NUNS“:

 

- UNS iz principa ne bojkotuje medije, a kao predsednica UNS nisam bojkotovala ni Kurir, ni onda kada sam smatrala da vodi nečasnu i neprofesionalnu kampanju protiv Politike.

 

Dragan Vučićević nije odgovorio na naša pitanja.

 

 

Redakcija Kurira  osudila hajku


Femić: I mi smo na svojoj koži osetili pritiske

Redakcija Kurira osuđuje hajku koju dnevni list Informer već danima vodi protiv Stevana Dojčinovića, urednika Krika — mreže za istraživanje kriminala i korupcije. Pozivamo nadležne organe da reaguju na ovaj poziv na linč i utvrdi ko to danas u Srbiji prati novinare na njihovim redovnim zadacima, ko dostavlja njihove fotografije i kome je u interesu da ih diskredituje.

- Interesantno je da je Informer unapred znao temu kojom se Krik bavi — istraga imovine političara — i krenuo je u preventivni napad. Novinari Kurira su na svojoj koži osetili pritiske, o čemu svedoče zvanično zavedene prijave u policiji, i znamo koliko znači podrška i solidarnost kolega, koju mi, nažalost, nismo preterano osetili. Zato pozivamo sve kolege da u ovom slučaju pokažu solidarnost — kaže glavni urednik Kurira Ratko Femić. 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar