BAZENUNS.RS

 

26. 08. 2015. NUNSKomentari (0)

NUNS: Kazniti autore pretnji smrću zaposlenima na B92 i Veranu Matiću

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje smrću uredniku informativnog programa B92 Veranu Matiću i njegovim kolegama, i zahteva da nadležni hitno otkriju i sankcionišu autore pretnji.

Pravni tim B92 podneo je dve krivične prijave protiv nepoznatih lica zbog neposrednih pretnji smrću Veranu Matiću i drugim zaposlenima u ovoj medijskoj kući.

U pretećim porukama navodi se, između ostalog, da će ih „izubijati do smrti“ i da ih „treba trebiti“, dok u jednoj od poruka upućenih uredniku Matiću stoji: "Moramo Veranu glavu... nasred Terazija … za primer drugima".

Pravni tim B92 ukazuje da su tri od četiri poruke upućene sa iste IP adrese što upućuje na zaključak da je autor pretnji “isto lice, ili eventualno grupa povezanih lica između kojih postoji dogovor”. Pravni tim predlaže “da nadležno tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog lica, jer se radi o delu za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

„Sve pretnje shvatamo veoma ozbiljno, kada neko uputi pretnju putem sajta to uzdrma veliki broj ljudi, od moderatora, preko novinara, do onih kojima je direktno upućena i zato smatramo da je važno brzo reagovati. Nisu to naivne pretnje, iako su verbalne. Sve što stigne mi prosledimo i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Policija je i ranije identifikovala odgovorne i ja pretpostavljam da i sada mogu doći do onih koji su slali ove poruke“, rekao je povodom najnovijih pretnji Veran Matić za UNS.

Pre četiri meseca, B92 je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ugrožavanja sigurnosti Verana Matića. Za te pretnje optužen je Nemanja Ristić, protiv koga je pokrenut krivični postupak i on se trenutno nalazi u pritvoru.

Za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 26.08.2015


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar